Bradaš: U Vranju je 27 odsto manje mladih nego pre deset godina

VRANJE

Na predstavljanju istraživanja položaja mladih koji su u riziku od diskriminacije i kršenja prava na tržištu rada sa posebnim fokusom na mlade žene i LGBT+ osobe istraživačica Beogradskog centra za ljudska prava (BCLJP) Sarita Bradaš naglasila je da je u Vranju i Subotici mladih manje za 27 odsto nego pre 10 godina.

Prema ekonomskim pokazateljima stopa zaposlenosti mladih u Vranju i Subotici povećana je u 2022. u odnosu na 2021. godinu, a kako objašnjava Bradaš to je zbog toga jer se viša stopa zaposlenosti pojavljuje zbog manjeg broja mladih u ta dva grada.

Bradaš navodi da su mladi prepoznati u lokalnim dokumentima Vranja i Subotice, ali da u njima nije prepoznata rodna ravnopravnost, niti LGBT+ osobe. Mlade žene u Vranju i u Subotici susreću se sa diskriminacijom na razgovoru za posao gde im se postavljaju pitanja o planiranju porodice, a na poslu se susreću i sa seksualnim uznemiravanjem. Nepovoljniji je položaj mladih LGBT+ osoba, posebno trans osoba u odnosu na ostale mlade, a uzrok tome jesu predrasude sa kojima se suočavaju.

Direktor organizacije „Naš svet – naša pravila“ Đorđe Stojanović rekao je da oko 70 odsto mladih iz Vranja ima želju da napuste grad prema istraživanju koja je sprovela ova organizacije, najviše zbog toga kako bi našli posao. Takođe, naveo je da je razlog zbog kojeg teže nalaze posao to što traži partijska knjižica i što trpe diskriminaciju na poslu.

Stojanović je dodao i da je Vranje jedan od siromašnijih gradova u zemlji, i da ,,ne bi da kaže, da je zaboravljeno”. Politčke kampanja kako navodi kreću iz Vranja ali ,,ne kreće se kada se radi nešto razvojno”.

Studentkinja Fakulteta političkih nauka iz Subotice Elena Čavlin rekla je da je slična situacija i u Subotici, da sever Bačke nije siromašan, ali da zbog partijskog zapošljavanja i nepotizma mladi nemaju mogućnost da se zaposle.

Konferencija je bila deo omladinskog programa Beogradskog centra za ljudska prava. (kraj) DC/SA

XDr6qZPWB49G.jpeg
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare