Braća Jovan i Pavle iz škole „Njegoš“ znaju samo za pobede

NIŠ

Braća Jovan i Pavle Rajković ponos su Osnovne škole „Njegoš“ a ima i dovoljno razloga za to, zapravo, ima dovoljno nagrada koje su osvojili za svoju školu da mogu da postanu primer svima, ali i da zaposleni u školi kažu da su to dečaci o kojima više govore njihova dela od sveke reči. Bojan Krstić, direktor OŠ „Njegoš“ ne krije da, kad god oni krenu na neko takmičenje, škola već unapred računa na neku od nagrada, ako ne baš prvu, onda neku od prve tri. Rajkovići to i potvrđuju jer nema tog takmičenja na kome se njihova imena nisu našla u samom vrhu rang liste osvojenih poena kandidata.

Jovan je stariji brat i ove godine je završio osmo razred. Pavle je mlađi i završio je šesti razred. Korača stazom koju je utabao njegov brat, a to znači da ga u stopu prati kada su u pitanju nagrade.

                   Jovan može da se pohvali da se u njegovoj kolekciji nagrada i priznanja nalazi i Svetosavska nagrada. Takmiči se iz nekoliko predmeta, metematike, informatike i fizike. Za kraj osmogodišnjeg školovanja proglašen je đakom generacije OŠ „Njegoš“. Iza sebe je na listi  daleko ostavio vršnjake koji su bili kandidati za ovu nagradu.

                  „Takmičim se iz matematike, fizike i informatike i na sva tri takmičenja sam osvojio nagrade, a sa takmičenjima sam počeo još u nižim razredima. Prva takmičenja su bila iz matematike, a onda sam u starijim razredima počeo da se takmičim i iz fizike i informatike“, objašnjava Jovan.

                   Pred Jovanom je još puno vemena da donese odluku o svom životnom pozivu, ali kako sada stvari stoje voleo bi da postane programer. Dodaje da mu je programiranje zanimljivije od matematike kao i da je konačni rezultat rada vidljiv. Ali, o tome kada za to dođe vreme. U svakom slučaju pred njim je svetla  budućnost ispunjena naukom i novim znanjima.

                Pavle je po završetku šestog razreda odlučio da načini korak dalje.

                „Položio sam prijemni i upisao sam se u specijalno odeljenje za matematiku u Gimnaziji Svetozar Marković za sedmi i osmi razred“, kaže Pavle.

                 Za njega to nije bio slučajan izbor  jer kaže da voli matematiku i dok je okupiran matematičkim problemima uvek sazna i nauči nešto novo.

                  „Iz matematike sam išao od trećeg, a iz informatike od petog. Na informatici sam osvajao nekoliko mesta na okružnom i ove godine sam na državnom takmičenju iz informatike osvojio treće mesto“ , dodaje Pavle.   

                  U Osnovnoj školi „Njegoš“ pomalo žale zbog njegovog odlaska, ali direktor Bojan Krstić kaže da je izabrao pravo mesto za nastavak školovanja, ali da su mu vrata njegove matične škole u kojoj je stekao prva znanja iz matemtike i dalje otvorena.   

                 I Jovan i Pavle, osim što su dobri đaci, učestvuju i u vannastavnim aktivnostima, u radu Đačkog parlamenta, vršnjačkom timu a ušestvovali su i u organizaciji rada škole. Deca kakva se samo mogu poželeti u svakoj školi.  

                  U OŠ Njegoš prezadovoljni su dostignućima svih svojih učenika, kao i radom svojih učitelja i nastavnika. Rezultati pokazuju da su još jednu školsku godinu završili uspešno.

                 „Ne postoji takmičenje na opštinskom, državnom ili okružnom nivou i ne postoji predmet na kome škola „Njegoš“ nije učestvovala sa svojim učenicima i sa kog se nisu vratili sa nekim odličjem na grudima, bilo da je to prvo, drugo ili treće mesto“, zaključuje direktor Bojan Krstić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare