Bošnjak: Nacionalne manjine mogu da budu zadovoljne

BEOGRAD

Položaj pripadnika nacionalnih manjina u Srbiji je u mnogim segmentima bolji u odnosu na pojedine zemlje koje su članice EU, pa i druge razvijenije zemlje, kaže državni sekretar u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak.
On je, povodom intervjua rumunskog ministra spoljnih poslova Teodora Meleškanua, koji je rekao da Bukurešt “u vezi sa osetljivim pitanjima” po Rumuniju u koje je ubrojao “prava pripadnika rumunske manjine širom Srbije očekuje vidljivi napredak”, rekao da mu je drago da je Rumunija, kao jedan od suseda Srbije, članica EU, prepoznala rezultate ostvarene u unapređenju prava pripadnika manjina.

„Interesovanje suseda za korake koje smo preduzeli na evropskom putu i postizanju standarda u ovoj oblasti će sigurno dovesti do boljeg poznavanja prilika u Srbiji, a samim tim obezbediti i značajniju podršku u EU integracijama“, rekao je on.
Bošnjak navodi da je u radu Međuvladine mešovite komisije moguće razmotriti sva pitanja koja su od interesa za pripadnike rumunske nacionalne manjine sa ove strane granice, ali i srpske nacionalne manjine u Rumuniji. Prema njegovim rečima, Srbija baštini dobru i pozitivnu tradiciju na teritoriji Vojvodine koja je jedna od najbolje uređenih multietničkih sredina u Evropi.
On navodi da pripadnici manjina imaju prostora za političko delovanje kroz rad nacionalnih saveta nacionalnih manjina, te da postoji čitav niz institucija manjina, od krajnjeg juga do severa, od Preševa do Kanjiže.

On je ocenio i da 21 nacionalni savet koji ostvaruje kulturnu autonomiju, kao i 26-27 različitih etničkih zajednica, koje žive u Srbiji, mogu da budu u potpunosti zadovoljne.
„Možda ne potpuno zadovoljni u svakom životnom segmentu i na svakom delu teritorije“, dodaje Bošnjak, ali navodi da su ta prava pristupačna na jednak način, kao i da Ministarstvo namerava i dalje da posebnu pažnju posveti većem zapošljavanju pripadnika manjina.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare