Borelji o sukobima na severu Kosova

BRISEL

Izjava visokog predstavnika Borelja o sukobima na severu Kosova

Evropska unija najoštrije osuđuje nasilje na severu Kosova koje smo videli poslednjih dana. Nasilni postupci prema građanima, prema medijima, nad organima za sprovođenje zakona i trupama KFOR-a su apsolutno neprihvatljivi i dovode u veoma opasnu situaciju.

Mi, Evropska unija, čvrsto stojimo iza misije NATO-a – KFOR u ispunjavanju svog mandata u interesu mira i stabilnosti na Kosovu.

Imao sam razgovore sa kosovskim premijerom Aljbinom Kurtijem – ponovo jutros – i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, tokom noći. Zamolio sam obe strane da hitno preduzmu mere za deeskalaciju tenzija odmah i bezuslovno. Svako dalje jednostrano delovanje mora da se izbegne i da se uspostavi mir.

Kao prvi korak, očekujem od kosovskih vlasti da obustave policijske operacije usredsređene na zgrade opština na severu Kosova i da se povuku nasilni demonstranti. Nastaviću da sarađujem sa dvojicom lidera.

Evropska unija očekuje od strana da se ponašaju odgovorno i da se odmah angažuju u dijalogu koji vodi EU kako bi se pronašlo održivo rešenje za situaciju na severu Kosova koje garantuje sigurnost i sigurnost za sve građane i otvara put za sprovođenje novog Sporazuma na putu ka normalizaciji.

Zbog toga, radim na organizovanju hitnog dijaloga na visokom nivou uz podršku specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

Zamenik generalnog sekretara EEAS za mir, bezbednost i odbranu Šarl Friz boravi na Kosovu. Zamolio sam ga da ode na Kosovo, on je tamo, i zajedno sa našom misijom EU za vladavinu prava, Euleks, kao drugi bezbednosni odgovorni, izveštavaće mene lično o situaciji na terenu.

U međuvremenu, države članice su obaveštene o razvoju događaja i razgovaraju o mogućim merama koje treba preduzeti ako strane nastave da se odupiru predloženim koracima ka deeskalaciji.

Od strana se očekuje da doprinesu plodonosnoj regionalnoj saradnji i bezbednosti u Evropi i da prevaziđu nasleđe prošlosti. Bilo je dovoljno nasilja – bilo je i previše nasilja. Već danas imamo previše nasilja u Evropi – ne možemo sebi priuštiti još jedan sukob, navodi se u saopštenju. (kraj) EU/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare