Borba protiv dezinformacija

GDANJSK

Potpredsednica Evropske komisije Vera Jurova izjavila je danas u Gdanjsku, na konfernciji o medijskim slobodama u Evropi, da je propaganda značajan deo i rata u Ukrajini i da Komisija preduzima konkretne korake protiv dezinformacija.

U okviru razgovora o Aktu o slobodi evropskih medija, dokumentu koji bi trebalo da obezbedi pluralizam i nezavisnost medija u Evropskoj uniji, ona je ukazala da konferencija protiče u senci rata u Ukrajini i da ruski predsednik Vladimir Putin ne dozvoljava ukrajinskim narodu da izabere svoju slobodu i demokratiju.

Vera Jurova je istakla da je bezbednost novinara najznačajniji deo borbe protiv dezinformacija i da novinari nikada ne smeju da budu ugroženi jer to ugrožava i njihovo objektivno izveštavanje.

Ovo se posebno odnosi na nezavisne ruske i beloruske novinara koji su važan deo borbe protiv dezinformacija sa kojima su suočeni građani Rusije i Belorusije, kazala je Jurova i istakla da je Evropska komisija usmerila svoje sankcije protiv “samog srca propagandne mašinerije”  – Raše tudej i Sputnjika.

Predsednik Evropske federacije novinara Mogens Bliher Bejregar istakao je da su do sada u ratu u Ukrajini poginula već četiri novinara.

Dodao je da je ideja konferencije u Gdanjsku kako poboljašti bezbednost novinara i smanjiti pritiske na njih.

Za ruske medije rekao je da su “potpuno kontrolisani” i da je u njima zabranjeno koristiti reč “rat”, podsetivši da onima koji se tome ne povinuju preti 15 godina zatvora.

Dodao je da saradnja među novinarima mora da bude prekogranična kako bi građani mogli da budu objektivno informisani. 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare