BOJKOT PRVOG ČASA ZBOG KNJIGA NA ALBANSKOM

BUJANOVAC

Nacionalni savet Albanaca saopštio je danas da će sutra sve škole koje imaju nastavu na albanskom jeziku u opštinama Bujanovac, Preševo I Medvedja  bojkotovati prvi čas zbog blokade udžbenika sa Kosova na carinskom terminal u Preševu.

U ovom savetu kažu da je donacija od 103,222 udžbenika iz Republike Kosovo blokirana od 10. septembra na carinskom  terminalu u Preševu.

“Još uvek se u školama sa nastavom na albanskom jeziku u Preševskoj dolini, obrazovni-vaspitni proces odvija bez udžbenika , što je neprihvatljivo i diskriminatorski pristup”, upozorava Nacionalni savet Albanaca  koji se  obratio  svim institucijama Republike Srbije i međunarodnim predstavnicima, da reše ovo, kako navode “ složene i osetljivo pitanje”.

“ Ali nije bilo institucionalne spremnosti i političke volje da se ozbiljno reši nedostatak udžbenika na albanskom jeziku, a još manje oslobađanje udžbenika sa carinskog terminal”, dodaje se u saopštenju prosledjenom JUGpressu.

Obrazovanje na maternjem jeziku, nije samo zagarntovano Ustavom Srbije  i važećim zakonima  već i najvišim međunarodnim aktima, a ova prava ne uživaju i albaski đaci oz Preševske doline, navodi  Nacionalni savet Albanaca.

 

 

Nacionalni savet Albanaca I aktiv direktora osnovnih I srednjih škola  ovu odluku je doneo na sastanku na kome je  razmotrena situacija koja je stvorena oko udžbenika za osnovne škole sa nastavom na albanskom jeziku.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare