Blokade puteva i mostova širom Srbije

Izvor: Kreni-Promeni (Instagram printskrin)

BEOGRAD

U Beogradu, Novom Sadu, Šapcu i još nekoliko gradova, došlo je do blokade mostova i putnih pravaca od strane aktivista i građana, koji su nezadovoljni generalnim stanjem u srpskom društvu, a naročito, dolaskom kompanije Rio Tinto, usvajanjem kontroverznih zakona o eksproprijaciji i zakona o referendumu.

Više organizacija se usaglasilo oko metoda borbe.

Sukobi u Novom Sadu

Građani Novog Sada blokirali su most Duga u tom gradu, a u jednom trenutku došlo je do sukoba policije sa aktivistima. Blokade postoje i u centru grada. Kako javljaju mediji, situacija je napeta, a okupljeni uzvikuju “Srbija nije na prodaju!”.

Srbija će stati”

Jedan od lidera pokreta Kreni-promeni, Sava Manojlović je ponovio da je osnovni zahtev aktivista da predsednik Srbije ne potpiše zakone i da se izvrše promene Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

– Ukoliko vlast ne ispuni naše zahteve, mi pozivamo naredne subote celu Srbiju, građane, da izađu u svojim automobilima na autoputeve i magistralne puteve, da cela Srbija stan – rekao je Manojlović obraćajući se novinarima.

On je naveo da će, uprkos odluci MUP-a, blokirati i danas Gazelu i pozvao je građane da blokade saobraćajnica vrše u manjim grupama, jer „masovne grupe mogu lako blokirati“.

– Idemo raštrkani na Gazelu, biće više blokada najavljenih i nejnajavljenih po Srbiji, svesni smo da vršimo krivično delo – kaže.

„Objašnjenje policije je da smo prijavili kasno“, naveo je on, dodajući da je ovo hitna reakcija i da zato imaju na to pravo.

– Shvatamo da zakrčavanje međunarodne saobraćajnice (Gazela) može biti okarakterisano kao krivično delo, ali da isti efekat i donošenje ovih zakona ima na pravni sistem Srbije – naveo je.

Podsetimo, prethodnih dana srpsku javnost potresa duboko neslaganje velikog broja građana sa dolaskom kompanije Rio Tinto (zbog, kako navode, katastrofalnog uticaja na životnu sredinu), te usvajanja problematičnih zakona o referendumu i narodnoj inicijativi, te zakona o eksproprijaciji.a

Aktuelnosti povodom protesta se mogu pratiti na ovom instagram nalogu.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare