Bivšim članovima redakcije “Mađar So” nezakonito ukinita radna mesta, presudi sud

SUBOTICA-NOVI SAD

Bivšim članovima redakcije “Mađar So” nezakonito su ukinita radna mesta, presudio je sud a ova odluka se može sasvim slobobodno smatrati značajnom pobedom Sindikata “Nezavisnost”

     

” Veliki radnički uspeh je ova presuda, dvoje od šestoro bivših članova redakcije dnevnog vojvođanskog lista Mađar so (Magyar Szó), dobilo je na samom kraju ovog meseca (jul, 2020) sporove odlukom Vrhovnog kasacionog suda. Oni su pre četiri godine tužili ovu redakciju jer su , zbog reorganizacije posla ukinuta su pojedina radna mesta u dopisništvima lista u Subotici i Senti, pa oni bivaju premešteni u Novi Sad”, rekla je za Novi Radio Sombor Eržebet Tot Batori, glavna poverenica Sindikata “Nezavisnost” u listu Mađar So.

Eržebet Tot Batori je predsednica Odbora za medije Granskog sindikata kulture, umetnosti, medija “Nezavisnost”.

” Granski sindikat kulture, umetnosti i medija ,,Nezavisnost’’ i Sindikalna organizacija NEZAVISNOST u D.O.O. Mađar So zajedno vode višemesečnu (sada već u ovom slučaju višegodišnju) borbu za novinare i zaposlene koji su zbog kritike, a pre svega kritike prema sopstvenom rukovodstvu imali veliki radno-pravni problem. Pritisci su rasli, još tokom maja 2015. godine, kada smo uputili proglas rukovodstvu i zaposlenima u kojem,pre svega , ističemo najvažniju činjenicu, da pritisci rastu, ali da se niko ne boji jer imamo svoja prava”, objašnjava Eržebet Tot Batori.

Ona dodaje da je “osim toga, vođena borba za opstanak mlađih urednika, novinara, koji su sasvim drugačije gledali na kompletnu uređivačku politiku lista, a drugačiji pristup su imali i na mogućnosti napredovanja, računajući tu i na pristup modernim tehnologijama”.

Situacija je kulminirala upravo otpuštanjem grupe mlađih novinara, urednika dnevnog lista.

” Moramo naglasiti da je prethodno održana telefonska sednica Tela ovlašćenih lice na kojoj se usvaja sistematizacija a o kojoj se nije ni razgovaralo. Dijalog je potpuno izostao i grupa zaposlenih time dobija Aneks ugovora o radu i premešta se na radna mesta u Novi Sad.

Kako bi spasao situaciju, Sindikat zajedno sa pravnom službom pristupa višečasovnoj raspravi sa direktoricom, ponudivši joj više opcija, ali ona to ne prihvata i time su iscrpljeni svi mehanizmi borbe u preduzeću”, objašnjava Tot Batori.

” U tim okolnostima je između ostalog dobio otkaz i predstavnik sindikata zadužen za redakciju u Subotici, Kornel Bajtai, a koji je od svih novinara i urednika bio najoštriji u borbi za opstanak svojih kolega u uslovima koji su itekako zahtevali žestinu i borbenost”, kaže Tot Batori .

” Njegov spor je pozitivno rešen pri samom kraju ovog meseca. Prethodno je Osnovni sud u Subotici doneo presudu u korist urednika ovoga lista, da bi Apelacioni sud nakon toga presudio u korist Mađar So-a. Međutim, potom je Vrhovni kasacioni sud poništio presudu Apelacionog suda i potvrdio presudu Osnovnog suda u Subotici kojom se njemu isplaćuju sve zaostale zarade i svi sudski troškovi tokom ovog postupka” objašnjava ona slučaj Kornela Bajtai .

Drugi bivši član redakcije Mađar So-a, koji je takođe dobio presudu u svoju korist jeste Atila Koso, koji je radio na poslovima preloma novina.

Foto : Novi Radio Sombor

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare