Biste velikana na kružnim tokovima

NIŠ

Kultura sećanja nam je potrebna više nego ikada, kaže Đorđe Bojanić, profesor istorije u OŠ ‘’Bubanjski heroji’’ koji je pokrenuo i potpisivanje peticije da svaki kružni tok u Nišu krasi bista ličnosti iz naše istorije, nauke, kulture. Ima i predloge gde bi koja ličnost mogla da se nađe.

              ‘’Kružni tok kod DISA u Duvaništu mogla bi da krasi velika bista našeg Svetog Vasilija Ostroškog. Predlog je da kroz projekte koje bi uradili ljudi iz struke u narednom periodu kružne tokove krase biste i  Cara Konstantina, Stefana Nemanje, Cara Dušana, Kneza Lazara,  Karađorđa, Miloša Obrenovića, Stevana Sinđelića, Oko Sokolovo – Dragutina Matića, Najmlađeg kaplara na svetu Momčila Gavrića, Milunke Savić, Majke Knežpoljke sa decom, veliki pravoslavni krst…’’- objašnjava Bojanić.

                Cilj ove peticije je da pokrene gradsku vlast da uvide potrebu za realizacijom i da je to od nacionalnog značaja za sve nas.

                 ‘’Verujem da bi za ovakve akcije od značaja bilo i dobrotvora, donatora i priloga građana. I da se razmišlja u tom pravcu. Te biste bi svakako ukrasile naš prelepi grad i dale dodatni nacionalni duh koji nam je svakako potreban i pokrenule kulturu sećanja’’- zaključuje Bojanić.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare