Birodi: Zekić lepi etikete


BEOGRAD

Biro za društvena istraživanja (BIRODI) najavio je danas da će se obratiti međunarodnim organizacijama uključujući i Međunarodnu asocijaciju regulatornih tela zbog izjave predsednice Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivere Zekić da su organizacije koje monitorišu medije #paravojniREM.

Direktor Biroa Zoran Gavrilović ocenio je u pisanoj izjavi da je Zekić u emisiji Hit Tvit na TV Pink na taj način “militaristički etiketirala” između ostalog i BIRODI.

Prema njegovim rečima, upotreba takve etikete – na koju voditeljka nije reagovala – a koja je u suprotnosti sa prirodom organizacija koje rade na ostvarivanju prava građana garantovanih Ustavom Srbije i medijskim zakonima, može se razumeti kao stvaranje ambijenta u kojem će napadi svake vrste biti društveno opravdani.

“Predsednica REM je pored militarističke etikete izrekla neistinu da organizacije koje monitorišu medije samo interesuje zastupljenost predsednika Republike, a ne i predsednika Narodne skupštine”, istakao je Gavrilović.

On je naveo da BIRODI od 2012. godine monitoriše samo dnevnike i političke emisije pri čemu uvek jasno naglašava da se njima meri zastupljenost predsednika Republike, Narodne skupštine, predsednika Narodne skupštine i političkih stranka.

Prema aktuelnom monitoringu koji traje od 1. decembra 2020. godine, sa izuzetkom jula i avgusta, do 30. novembra 2021. godine, u centralnim informativnim emisijama na pet televizija sa nacionalnim frekvencijama predsednik Republike je bio 92 sata 35 minuta i 53 sekudne, istakao je Gavrilović.

Od toga, kako kaže, predsednik Republike je 88,3 odsto pozitivno predstavljen,11,7 odsto neutralno i 0,1 odsto negativno, dok je predsednik Narodne skupštine Ivica Dačić na televizijama sa nacionalnom frekvencijom bio ukupno skoro 30 puta manje, odnosno  tri sata, jedan minut i četiri sekunde, od čegaa je 32 odsto pozitivno predstavljen, 67,7 odsto neutralno i 0,3 odsto negativnog vremena.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare