BIRODI: Predsednik prekršio zakon?

BEOGRAD

Biro za društvena istraživanja – BIRODI zatražio je danas da Agencija za sprečavanje korupcije utvrdi da li je predsednik Republike, saopštavajući rezultate referenduma o promeni Ustava u oblasti pravosuđa, prekršio Zakon o sprečavanju korupcije u delu sukoba interesa.

Polazeći od člana 41 Zakona koji kaže da je sukob interesa situacija u kojoj javni funkcioner ima privatni interes koji utiče, može da utiče ili izgleda kao da utiče na obavljanje javne funkcije, BIRODI  je pozvao Agenciju da oceni da je predsednik prekršio član 41 Zakona.

Prema tom članu, javni funkcioner dužan je da javni interes ne podredi privatnom, da se pridržava propisa koji uređuju njegova prava i obaveze i stvara i održava poverenje građana u savesno i odgovorno obavljanje javne funkcije.

Biro smatra da se saopštavanjem rezultata referenduma predsednik Republike,  predstavljen kao predsednika stranke, u stranačkim prostorijama, pre nego što je to uradio nadležni državni organ, Republička izborne komisija (RIK), nije pridržavao propisa koji uređuju njegova prava i obaveze i održao poverenje u instituciju predsednika, kao simbol državnog jedinstva.

“Ovakvim postupanjem predsednik Republike je stvorio svest i mnjenje da političke stranke mogu neposredno vršiti vlast i potčiniti je sebi, a što je suprotno Ustavu, čime je urušio poverenje građana u savesno i odgovorno obavljanje javne funkcije kao predsednika Republike, jer je rezultate referenduma, umesto RIK, saopštavao kao predsednik stranke”. naveo je BIRODI.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare