BIRODI najavio Antibot zakon

BEOGRAD

Biro za društvena istraživanja – BIRODI je na Svetski dan slobode medija (3.maja) najavio da će posle konstituisanja novog saziva Skupštine Srbije nadležnom odboru dostaviti Nacrt antibot zakona kako bi se sprečilo dalje opstajanje i rast botovskog društva u Srbiji.

Kako je naveo BIRODI u saopštenju, Nacrt zakona je rezultat desetogodišnjeg monitoringa medija i istraživanja publike.

Prema stavu BIRODI, stubovi botovskog društva u Srbiji su mediji usled nepostupanja REM kao mehanizma regulacije, niskog uticaja strukovnih udruženja na primenu odredbi Kodeksa novinara, te izostanak deliberativne uloge RTS kao javnog servisa.

Biro je ocenio da je stvoren ambijent u kojem je botovsko ponašanje postalo legitimno i legalno, a uz podršku PR i marketinčkih agencija koje su uključene u kreiranje javnih nastupa javnih funkcionera i političara, ovo ponašanje je postalo i efikasno, poželjno i dominantno u javnosti.

“U ovakvom ambijentu mediji su postali platforme za botovanje, a kao ključni akteri u programima su osobe koje nemaju adekvatna stručna znanja, završene adekvatne škole ili ako ih imaju one ih nekažnjeno od struke zloupoupotrebljavaju”, naveo je BIRODI.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare