Bez volontera misija Crvenog krsta je nezamisliva

NIŠ

 Crveni krst Srbije je obeležio Međunarodni dan volontera a u obeležavanju ovog, za njih važnog datuma jer su volonteri jedan od stubova u radu ove humanitarne organizacije, pridružio se i Crveni krst Niš. Crveni krst je, inače,  najveća volonterska organizacija u zemlji, a ovegodine Međunarodni dan volontera obeležava se pod sloganom „Budi human – snaga čovečnosti (moć dobrote)“.

                              „Danas želimo da kažemo jedno veliko hvala svim našim volonterima  bez kojih naš  rad ne bi bio tako uspešan kakv jeste. Sve organizacije Crvenog krsta imaju profesionalno zaposlene , ali iza  njih stoji i velika armija volontera koji nam svakog dana pomažu u svim našim akcijama“, kaže sekretar Crvenog krasta Niš Sanja Stojanović.

                                Prema njenim rečima u Srbiji ima 60.000 volontera koji stoje na usluzi, pre svega, svojim sugrađanima. U Nišu Crveni krst ima preko 3.000 volontera, a po 200  volontera je svakog dana aktivno u akcijama ove humanitarne organizacije.

                                „ To je stvarno jedna velika snaga koja nam daje polet da u ovim vremenima izdržimo i da stvarno ostvarimo svoju misiju a to je pomoć onome kome je  ona najpotrebnija i da uvek stignemo do svakoga kome je pomoć potrebna. Upravo iz tog razloga koristim današnji dan da uputim poziv svim ljudima,a posebno mladima, da se uključe u dobrovoljan rad i volonterizam u Crvenom  krstu Niš. Naši volonteri nisu samo mladi. Oni su  svih starosnih struktura i svakog socijalnog statusa, ali kada kažemo Crveni krst uvek svako pomisli pre svega na mlade ljude“, kaže Sanja Stojanović.

                                Najstariji volonter u Crvenom krstu Niš ima preko 80 godina, dok je najmlađem tek sedam godina.

                                 „Stariji volonteri rade u programu o brizi za starima, nama jako dragim sugrađanima. Imamo volontere koji su i malđi od sedam godina jer krećemo od predškolskog ili  prvog razreda sa učlanjenjem u našu organizaciju“, dodaje Sanja Stojanović.

                                 Volonteri Crvenog krsta Niš uključeni su sve akcije koje organizacija pokreće.

                                 „Postoje programi koji zahtevaju ozbiljnije pripreme kao što je program delovanja  u nesrećama u kojima učestvuju samo najiskusniji volonteri sa ozbiljnom edukacijom i pripremom i  oni su deo naših jedinica za delovanje u nesrećama. Što se tiče ostalih programa tu je dobrovoljno davalaštvo krvi, program prve pomoći, borbe pritiv trgovine ljudima, promocijama humanih vrednosti i drugig, svi  volonteri prođu pripreme da bi uspešno realizovali programe, a njima ostavljamo da sami izaberu kojim aktivnostima će se posvetiti“, ističe Sanja Stojanović.

                                 Volonterski rad u okviru Crvenog krsta Srbije predstavlja svesno poklanjanje vremena, veština, znanja i energije za dobrobit drugih ljudi i zajednice bez materijalne nadoknade. Volonteri su osobe iz svih društvenih grupa, svih uzrasta i imovinskog stanja, a aktivnosti na kojima se angažuju takođe variraju od učestvovanja u periodičnim akcijama do stalnih programa.

                                „Volonterizam je humana stvar i za mene je to neko lično zadovoljstvo . Pomažući drugima pomažem i sebi jer se osećam ispunjenije i bolje. U organizaciji sam osam godina i za nas nema teških izazova, a naš moto je naš mali trud nekome znači puno. Najaktivnije smo bili u vreme pandemije Kovida kada smo svakog dana  bili u Crvenom krstu i pomagali drugima na više načina“, kaže Natalija Nedeljković, predsednica maldih u Crvenom ksrtu Niš.

                                  Aleksa Radosavljević ima 24 godine, student je farmacije na Medicinskom fakultetu i u Crvenom krstu volontira već tri godine.

                                   „Učestvovao sam u mnogim programima Crvenog krsta Niš, aktivan  sam u programu prve pomoći, delovanju u nesrećama, programu protiv trgovine ljudima. Dežuramo na akcijama dobrovoljnog davanja krvi kao volonteri, potom dežuramo na sportskim događajima u okviru programa prve pomoći pa smo tako bili angažovani i za Kup Radivoja Koraća“, kaže Aleksa.

                                   U nacionalnim društvima Crvenog krsta i Crvenog polumeseca širom sveta angažovano je  približno 15 miliona volontera.

    Volonteri omogućavaju da oni koji imaju otežane životne okolnosti postanu ravnopravni članovi društva, a kroz svoje angažovnje štite ranjive, ugrožene grupe od ekonomske, društvene i svake druge marginalizacije.

                       U vreme pandemijske krize, ljudski resursi Crvenog krsta Srbije pokazali su veliku humanost, znanje i požrtvovanje ostvarivši preko 700.000 časova dobrovoljnog rada, prešavši preko 1.100.000 kilometara pružajući pomoć, podržavši proces imunizacije za preko milion građana Srbije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare