Bez PCR testa ne može da se uđe na Kosovo

PRIŠTINA

Vlada Kosova odlučila je na večerašnjoj online sednici da uvede nove mere a na osnovu preporuke Nacionalnog instituta za javno zdravlje (NIJZ).

Jedna od odluka je da svi građani Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine koji ulaze na teritoriju Kosova moraju imati potvrdu o negativnom PCR testu, saopšteno je. Među novim merama su i zabrana javnih okupljanja više od pet lica,  zabrana prisustvovanja verskim obredima, kao i zabrana kretanja građana u periodu od 22:30 do 05:00 u 13 opština na Kosovu.  

Svi građani Albanije Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine koji ulaze na Kosovo moraju dokazati da nisu oboleli od Covid-19 na osnovu PCR testa, sopštila je večeras kosovska vlada, navevši ujedno i izuzetke.

Pri ulasku preko Međunarodnog aerodroma „Adem Jašari“ nije neophodan negativan PCR test ukoliko strani državljani prolaze samo kroz teritoriju Kosova i potvrde da će u roku od 3 sata napustiti Kosovo,

Negativan test nije neophodan ni za one koji preko kopna ulaze na teritoriju Kosova a kako bi poleteli sa aerodroma, ali su strani državljani u obavezi da podnesu kartu i daju izjavu na osnovu koje tvrde da će u roku od tri sata napustiti Kosovo.

Prevoznicima takođe nije potrebna potvrda o PCR testu, u slučaju da se poštuje međunarodni protokol o prevozu, saopšteno je.

U slučaju organizovanog prevoza autobusom ili kada je reč o redovnoj međunarodnoj tranzitnoj liniji takođe nije potreban negativan PCR test, ali, pod uslovom da se potpiše izjava da će prevoznik sa putnicima napustiti teritoriju Kosova u roku od pet sati.

Za građane Albanije, Severne Makedonije, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine, koji imaju dozvolu za privremeni ili stalni boravak na Kosovo, neophodno je da podnesu potvrdu o negativnom testu u roku od 72 sata pre ulaska na Kosovo.

Test nije neophodan za strane diplomate iz ovih zemalja kao i njihove članove porodica.

Od ove odluke izuzeti su takođe građani ovih zemalja koji se leče na Kosovu

Građani iz ovih zemalja koji se leče na Kosovu u obavezi su da podnesu potvrdu o negativnom testu odrađenom najkasnije 72 sati pre ulaska na Kosovu kao i potvrdu o zakazanom terminu u bolnici.

Oni koji poseduju kosovska dokumenta, ali imaju prebivlaište u nekoj od ovih zemalja takođe su u obavezi da imaju potvrdu o negativnom PCR testu odrađenom u roku od 72 sata pre ulaska.

Kosovska vlada potvrdila je večeras da se novom odlukom zabranjuje kretanje fizičkih lica van domova u periodu od 22:30 do 05:00, u opštinama: Priština, Prizren, Peć, Podujevo, Đakovica, Uroševac, Lipjan , Glogovac, Vučitrn, Južna Mitrovica, Gnjilane, Kosovo Polje i Štrpce.

Odluka se ne odnosi na hitne zdravstvene slučajeve, u slučaju zbrinjavanja bolesnih, za osobe sa posebnim potrebama, a u slučaju da oni ne mogu da se brinu o sebi.

Odluka se ne primenjuje u slučaju u slučaju traženja pomoći od relevantnih institucija, kao što je slučaj sa žrtvama porodičnog nasilja, u slučaju smrti člana porodice, kao i za potrebe kućnih ljubimaca, ali ne dalje od 500 metara od mesta stanovanja.

Javne i privatne institucije u obavezi su da drže dezinfekciona sredstva za ruke i maske na pristupačnim mestima na ulazu u ustanovu, koja mogu da koriste službenici institucija i posetioci.

Njima se ujedno nalaže da postave pravila o ponašanju sa vidljivim znakovima na svakom ulazu u zgradu, uključujući zabranu ulaska bez maski, obavezu poštovanja rastojanja i slično) u skladu sa Priručnikom za zaštitu od širenja COVID-19.

„Javne i privatne institucije u Republici Kosovo dužne su da upravljaju prijavljivanjem osoblja na radnom mestu u skladu sa Priručnikom za zaštitu od širenja COVID19 (odgovarajuće institucije će objasniti u posebnim cirkularima šta predstavlja neophodno osoblje za njih) uključujući posebna pravila koje se odnose na osoblje u javnim i privatnim institucijama od vitalnog interesa“, dodaje se u odluci.

Večerašnjom odlukom je uvedena zabrana okupljanja više od pet ljudi na javnim trgovima, u parkovima i slično, ali je ujedno saopšteno da su zabranjena sva javna okupljanja, uključujući privatne porodične zabave zabranjena.

Zabranjene su rekreativne, kulturne i sportske aktivnosti u zatvorenom prostoru i na otvorenom na celoj teritoriji Kosova, uključujući i rad fudbalskih i drugih sportskih škola, održavanje treninga i sličnih aktivnosti, ali i da je dozvoljen fitnes rad zatvorenih bazena i održavanje i pojedinačnih sportova, u skladu sa Priručnikom za zaštitu od širenja COVID19;

Naloženo je javnim prevoznicima (autobusi, kombiji, taksi vozila) da obavljaju delatnost sa prepolovljenim kapacitetima svojih vozila u pogledu broja putnika koje prevoze.

Među novim merama je i zabrana učešća građana u svim verskim obredima i aktivnostima na celom Kosovu.

Kada je reč o radu privatnih i javnih obadaništa, navodi se da su ove aktivnosti dozvoljene, ali i da je neophodna procena i nadzor od strane opštinskih vlasti, a u skladu sa Priručnikom za zaštitu od širenja COVID19.

Ugostiteljskim objektima (restorani, kafići, noćni klubovi i slično) je prema novoj odluci zabranjen rad u periodu od 22:30 do 05:00.

„Van ovog radnog vremena može se raditi samo na otvorenim prostorima poštujući udaljenost od 1,5 metara između stolova, kao i usluge za poneti, uvek u skladu sa uputstvima iz Priručnika za zaštitu od širenja COVID19“, precizira se u saopštenju.

Ljudima starijim od od 65 godina i građanima sa hroničnim bolestima dozvoljeno je kretanje u dva termina  – u jutarnjim časovima od 05:00-10:00 i u večernjim od 18:00-21:00.

Iz vlade navode da će se večeras usvojene mere preispitati u zavisnosti od epidemiološke situacije i uz konsultacije sa Nacionalnim institutom za javno zdravlje, stručnjacima i drugim resornim ministarstvima, radi procene efikasnosti i neophodnosti preduzetih mera, kao i odlučivanja o nastavak ili ne relevantnih mera.

Nove mere stupile su na snagu danom potpisivanja, osim zabrane održavanja rekreativnih, kulturnih i sportskih aktivnosti u zatvorenom i otvorenom, koja stupa na snagu 30. jula.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Проститутки Бишкека
0
Ostavite komentar.x
()
x