Besplatne turističke ture kroz Niš i okolinu

NIŠ

Povodom Svetskog dana turističkih vodiča, koji se od 1990. godine obeležava u svetu svakog 21. februara, Udruženje turističkih vodiča Niš, uz podršku Turističke organizacije Niš i Narodnog muzeja Niš, organizovali su danas  besplatna razgledanja grada i okoline.

Za Dan vodiča pripremljene su tri ture, i to dve autobuske i jedna pešačka tura. Jedna autobuska tura obićiće okolinu Niša, Nišku Banju, Jelašničku i Sićevačku klisuru i vinski podrum Malča, gde će se degustirati vina iz četiri različite epohe.

Druga autobuska tura je istorijska, sa posetom Memorijalnom kompleksu „12. februar“, spomenika na Bubnju, spomenika na Čegru i Ćele Kule. Pešačka tura ce ići u obilazak Tvrđave, centralnog gradskog jezgra, Arheološke sale Narodnog muzeja i Sabornog hrama.

Iz Turističke orhganizacije pozvali su sve oji žele da bolje upoznaju Niš da krenu sa vodičima, da čuju priču o rodnom mestu Konstantina Velikog, obiđu mesta važnih bitaka i pobeda, da saznaju kako je podignut jedinstveni spomenik na svetu Ćele Kula, gde je stigao telegram kojim je počeo Prvi svetski rat, zašto je Niš bio tako važan za najveće vojskovođe svih vremena, od prvog veka pa sve do danas, ko je dizajnirao jednu od najstarijih hidroelektrana koja od 1908. i danas snabdeva Niš strujom i još mnogo priča i legendi o šarmantom gradu Nišu.

Svetski dan turističkih vodiča u Nišu se organizuje dva dana ranije nego u svetu jer kako kaže Milica Filipović, potpredsednik Udruženja turističkih vodiča u Nišu, učinili na sam dana 21.februara počinje Sajam turizma u Beogradu. Za danas su, dodaje ona, pripremili tri turističke ture, dve autobuske i jednu pešačku.

“Na ovaj način želimo da upoznamo sugrađene sa kulturno istorijskim spomenicima u gradu i okolini, ali i sa prirodnim lepotama koje nudimo Nišlijama, turistima iz zemlje i inostranstva”, kaže Milica Filipović. “Istovremeno je ovo način da promovišemo svoj poziv i pokažemo sugrađanima šta to rade i koji je zadatak turističkih vodiča”.

Nišlije će danas birati, da li žele da obiđu okolinu Niša i sretnu se sa prirodnim lepotama u okolini, ili će još jednom da se podsete istorijskih događaja ovekovečenih spomenicima u gradu i nadomak grada. Oni koji više vole da upoznaju grad moći će da budu deo “pešačke” ture koja će obilaziti ustanove kulture u gradu.

Prva tura, za koju su već sva mesta popunjena, videće Sićevačku i Jelasničku klisuru, razgledaće manastire na ovom potezu, a dan će završiti u Malči i vinariji gde će sve “začiniti” gutljajem dobrog vina.

 “Dobro je da se Nišlije upoznaju sa turističkim potencijalnom svog grada iz više razloga. Pre svega zbog njihove lične informisanosti, a potom i da mogu, ako se to desi, turistima koji se nađu u Nišu preporuče šta da pogledaju i kažu im gde se ili kako stiže do nekog od tog mesta”, kaže Milica.

Polazak na ovo, pomalo neobično turističko putovanje Nišlija bilo je u 10 sati.

“Interesovanje je bilo veliko. Tura koja podrazumeva obilazak Sićevačke i Jelašnice klisure je puna, malo mesta, tek nekoliko je ostalo za obilazak kulturno-istorijskih spomenika u gradu, a pešačka tura može da ima i veći broj zainteresovanih”, rekla je Milica.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare