Besnika Bislimija pustili da uđe u Srbiju pa ga vratili ispred Beograda

BEOGRAD

Danas je odložen okrugli sto u Beogradu Besniku Bisljimi vracen na KiM kad je bio već blizu Beograda.

Koordinator Foruma za etničke odnose Dušan Janjić izjavio je da je zamenika kosovskog premijera i rukovodioca pregovaračkog tima Prištine Besnika Bislimija danas, pošto je stigao blizu Beograda, policija vratila na Kosovo, uz obrazloženje da država Srbija ne može da mu garantuje bezbednost.

Takvo obrazloženje šalje lošu poruku građanima Srbije da moćan i preskup državni aparat ne može da garantuje posetu čoveka koji je došao da govori o Kosovu i evropskoj perspektivi regiona, rekao je Janjić, kao organizator skupa „Kosovo i evropska perspektiva“, čiji je Bislimi trebalo da bude učesnik.

Postojalo je zvanično odobrenje da se dogodi poseta, ali je na prelazu Merdare počelo preispitivanje da li je rasprava „Kosovo i evropska perspektiva“ prijavljena. Forum za etničke odnose nikada nije nikome prijavljivao skupove i nije dobijao odobrenja, ali se sada ispostavilo da to treba, iako je protivzakonito, izjavio je Janjić.

On je rekao da je očekivao da će Bislimiju biti omogućeno da uspostavi kontakt sa javnošću Srbije i stvori priliku da razgovara sa onima koji to žele.

Ta prilika je bila indirektno upućena i vlastima, izjavio je Janjić, uz ocenu da se radi o novoj potrvdi da u Srbiji i regionu „živimo u teško vreme izbora između rata i mira“.

Ne govorim o normalizaciji i diplomatskim finesama, jer smo suočeni sa izborom mir ili rat. Bojim se da današnja poruka govori gde Srbija srlja, da vlast nije svesna momenta da se napravi ozbiljan diplomatski i politički gest komunikacije i da se potvrdi sve što je šef države Aleksandar Vučić pričao o miru i pregovorima, rekao je Janjić.

On je konstatovao da se potvrdilo da su u Srbiji jači duboka država i oni koji žele rat, prenosi FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare