Beogradska kapija  otvorena

NIŠ

Uveliko se sređuje prostor kod Tvrđave gde je do pre par dana bila Cvetna pijaca. Tezge na kojima se prodavalo sve osim cveća su uklonjene i postavljene u prostoru koji je za to predviđen. Iako je bilo negodovanja zbog uklanjanja ove pijace sada su komentari mnogo pozitivniji jer se pred očima javnosti prvi put pojavila Beogradska kapija, lepši ulaz u Tvrđavu od ovog koji su do sada posetioci koristili.         „Posle više od 20 godina orkrivena je Beogradska kapija na niškoj Tvrđavi  što znači  da svako ko ide ka Zelenoj pijaci može da pogleda kako izgleda Zapadna kapija koja  gleda ka Beogradu, pošto Stambol kapiju imamo prilike da vidimo i koja se koristi za ulazak u Tvrđavu“, kaže gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

        Sotirovski dodaje da je Grad do sada nekoliko puta aplicirao ka Ministarstvu kulture i turizma za određene projekte i upravo se priprema projekat vezan za Beogradsku kapiju.

     „ Više se niko i ne seća kada su pored Tvrđave nikle prve tezge i to je zaista bilo jedno ruglo. Nisam mogao da verujem da su sklonjene i da je Tvrđava nekako „prodisala i progledala, kaže poznati niški arhitekta i esteta Ivan Redi koji se trudi svakodnevno Nišlijama putem društvenih mreža ukaže da neki lep gradski detalj.

      „ Znaju moji sugrađani da nisam od onih koji su skloni da sklanjaju pogled od ružnih stvari ali istovremeno volim da tragam za lepim“, kaže Redi koji je baš ovih dana na svom fejsbuk nalogu objavio fotografiju Beogradske kapije.

     Gradska većnica Adriana Anastasov negira i glasine koje kruže ovih dana, a odnose se na to da će na mestu gde se nalazila Cvetna pijaca sada „nići“ neki objekat.

     „To su samo nagađanja jer ne dolazi u obzir nikakav objekat na tom prostoru već samo park da bi Tvrđava pokazala svoju lepotu sa svih strana“, zaključuje večnica Adriana Anastasov.

     U neposrednoj blizini Beogradske kapije nalazi se i svetilište  „Zajde Badži“ za koje su vezane dve prelepe legende i čije se kapije otvaraju svakog četvrta. Ovo svetilište će i dalje ostati tu i neće biti uklonjeno, kaže većnica Adriana Anastasov.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare