Beograd uputio protestnu notu Sloveniji zbog poziva na priznavanje Kosova

LJUBLJANA

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije uručilo je ambasadoru Slovenije  u Beogradu Vladimiru  Gaspariču protestnu notu zbog izjave slovenačkog predsednika Boruta Pahora u kojoj je on pozvao na priznavanje nezavisnosti Kosova i podržao njegovo članstvo u međunarodnim organizacijama i integracijama.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije saopštilo je da je slovenačkoj strani predočeno da se ubuduće uzdrži od sličnih izjava koje direktno nanose štetu odnosima i međusobnom poverenju između Srbije i Slovenije.

“Ministarstvo spoljnih poslova Srbije podseća da ovo nije prvi put da slovenački zvaničnici pozivaju na priznavanje jednostrano proglašene nezavisnosti tzv. Kosova, što ugrožava najviše interese Srbije”, navodi se u saopštenju.

Ministarstvo spoljnih poslova Srbije je navelo da izjave slovenačkih zvaničnika u vezi s jednostrano proglašenom nezavisnošću Kosova suštinski podrivaju napore koje Srbija i Evropska unija ulažu u statusno neutralni dijalog Beograda i Prištine, što je jedini legitimni okvir za postizanje stabilnosti na Kosovu.

Protesna nota je usledila zbog Pahorove izjave tokom posete kosovskog predsednika Hašima Tačija Ljubljani.
Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare