Beograd u bojama EU dočekuje Dan Evrope

BEOGRAD

Važne lokacije u Beogradu sinoć su bile osvetljene u bojama zastava Evropske unije.

Na taj način, obeležava se Dan Evrope (9. maj), praznik koji se obeležava kao sećanje na objavljivanje Šumanove deklaracije.

Ovaj važan dokument, koji nosi ime po tadašnjem ministru spoljnih poslova Francuske, objavljen je 1950. godine i predstavljao je osnovu izgradnje ujedinjene Evrope, pa samim tim i Evropske unije. Svake godine, Dan Evrope obeležavaju poruke mira i solidarnosti.

“Svetski mir ne može se sačuvati bez kreativnih napora proporcionalnih opasnostima koje mu prete”, stoji u Šumanovoj deklaraciji.

Centralna proslava Dana Evrope održaće se danas na Trgu slobode u Novom Sadu, gde će tokom večeri biti organizovan koncert. Muzičari iz Orkestra mladih Zapadnog Balkana izvodiće dela klasične, džez, pop, rok i etno muzike zajedno sa brojnim poznatim umetnicima.

Tokom maja, predviđen je veliki broj događaja na kojima mogu učestvovati građani. Događaji i brojne onlajn i medijske aktivnosti su deo kampanje EU za tebe – Bolji smo zajedno, kojim Delegacija Evropske unije u Srbiji obelažava Dan Evrope, zajedničku prošlost, sadašnjost i budućnost Srbije i EU.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare