Bečke pijace u akciji za socijalno ugrožene

Naschmarkt; 6., Naschmarkt

BEČ

(eurocommpr.at)

Svakodnevno se na bečkim pijacama sakupi velika količina namirnica koje ne mogu da se prodaju. Šta se radi sa voćem, povrćem i mlečnim proizvodima koji su još za upotrebu? Bečka pijačna služba pronašla je rešenje u saradnji sa socijalnim udruženjem „Viner tafel“ (Wiener Tafel) koje ima veliku logističku organizaciju i preostale namirnice sakuplja i deli socijalno ugroženim grupama stanovništva.

„Kao gradska služba zalažemo se za to da se namirnice ne rasipaju, ali takođe i da hrana koja se deli bude bezbedna za konzumiranje. Na pijaci je u ponudi samo savršeno voće i povrće kao i mlečni proizvodi. U suprotnom bi kupci otišli u supermarkete“, objašnjava Aleksandar Hengl iz Bečkih pijaca. Od 2011. godine Bečka pijačna služba sarađuje sa udruženjem „Viner tafel“. Oko 400 volontera iz tog udruženja svakodnevno na bečkim pijacama sakuplja namirnice koje nisu prodate i odnosi u 117 socijalnih ustanova u gradu kao što su: domovi za beskućnike, ženske kuće, narodne kuhinje, ustanove za lečenje bolesti zavisnosti, izbeglički kampovi.

Ovakvom saradnjom čuvaju se resursi, sprečava se gomilanje otpada i štiti životna sredina. Da bi se povećala količina „spašenih“ namirnica, na velikoj bečkoj pijaci podignut je objekat gde se nalazi magacin, hladnjače i prostor gde će ubuduće biti kuhinja. Plan je da se tokom naredne tri godine udvostruči količina namirnica koja će biti sačuvana od bacanja, a 24.000 socijalno ugroženih bude obezbeđeno hranom.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare