BAT KUPIO TVORNICU DUVANA ROVINJ

BEOGRAD

British American Tobacco (BAT) priveo je kraju ranije najavljeni proces kupovine kompanije TDR d.o.o.  iz Rovinja i druge imovine društva vezane za duvansku industriju i maloprodaju od Adris Grupe d.d, po ukupnoj ceni od 550 miliona evra.

 

TDR je vodeći nezavisni proizvođač cigareta u Jugoistočnoj Evropi sa liderskom pozicijom na hrvatskom tržištu i jakom pozicijom u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Makedoniji i Crnoj Gori.

„Ovo je veoma značajna akvizicija koja će ubrzati rast kompanije British American Tobacco u regionu, jer predstavlja sinergiju BAT-ovog međunarodnog iskustva i ekspertize sa TDR-ovim nasleđem i lokalnim znanjem. Akvizicija će dodatno ojačati BAT-ovu poziciju na tržištu Srbije, istovremeno pružajući i nove mogućnosti našoj fabrici u Vranju”, izjavio je Tanos Trimis, generalni direktor kompanije BAT za Srbiju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu.

Povodom transakcije British American Tobacco konsultovao je kompanije EY, Baker & McKenzie i Wolf Theiss.

Osnovana 1902. godine BAT je vodeća multninacionalna duvanska kompanija na svetu, sa preko 200 brendova i prisutna je na skoro svim tržištima gde zapošljava oko 58.000 ljudi. U 2014. godini BAT je prodao 667 milijardi cigareta proizvedenih u 44 fabrike, u 41 zemlji širom sveta.

BAT je danas u vlasništvu skoro 120.000 akcionara i sarađuje sa više od 100.000 podizvođača, proizvođača duvana. Bio je prva duvanska kompanija koja je uključena na Dow Jones indeks održivosti, gde se nalazi od 2002. godine.

U 2014. godini BAT je zabeležio ukupan prihod od 42,5 milijarde funti, od čega je gotovo 30 milijardi funti uloženo u budžete država širom sveta, dok operativni profit kompanije iznosi 4.5 milijardi funti. Tokom poslednje tri godine, BAT je investirao više od 480 miliona funti u segment istraživanja i razvoja, a samo prethodne godine 13,9 miliona funti je odvojeno za humanitarne svrhe i donacije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare