Azil u Srbiju od početka godine zatražilo 10.000 migranata

BEOGRAD

Zaključno sa 28. oktobrom izdato je više od 10.000 potvrda o registraciji stranaca, koji su izrazili nameru da podnesu zahtev za azilu Srbiji, rekla je državna sekretarka  Ministarstva unutrašnjih poslova Biljana Popović Ivković na skupu u Austriji .

Broj izraženih namera za traženje azila u Srbiji od 2015. do 2018. godine je opadao, ali da je tokom ove godine ponovo počeo da raste, objasnila je ona.

„Reč je o migrantima koji žele da idu u Austriju, Nemačku, Švedsku i koji zapravo ne žele da ostanu kod nas, a u našu državu su ušli upravo iz zemalja Evropske unije“, tvrdi Popović Ivković.

Ona je rekla da migracije sa sobom nose pretnje od drugih vidova kriminala, kao što su prolazak potencijalnih terorista preko teritorije Srbije i trgovina ljudima alio i da “Republika Srbija posvećuje posebnu pažnju operativnoj saradnji, kako sa našim susedima, tako i sa svim međunarodnim partnerima u borbi protiv transnacionalnog kriminala“.

Ona je posebno ukazala na problem povratka osoba sa stranih ratišta koje mogu nastaviti sa svojim radikalnim aktivnostima na teritorijama na kojima borave.

Po njenim rečima bezbednosno su posebno interesantne osobe sa teritorije Kosova i Metohije koje učestvuju, ili su učestvovale, na ratištima u Siriji i Iraku, a čiji broj je veći od 400, od kojih se tamo vratilo više od 100 osoba.

U prvih devet meseci ove godine u Srbiji je procesuirano 28 osumnjičenih za izvršenje krivičnog dela trgovina ljudima a identifikovano je 18 žrtava, od kojih su 17 žene, među kojima je devet maloletnica, rekla je Popović Ivković.

(Fotografija iz arhive JUGpressa)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare