Autonomija BU zavisi od zajednice

BEOGRAD

Rektorka Univerziteta u Beogradu Ivanka Popović čestitala je danas novoizabranom rektoru, aktuelnom dekanu Arhitektonskom fakultetu Vladanu Đokiću i naglasila da se uzda u akademsku zajednicu da će očuvati autonomiju Univerziteta.

Ona je za “Pregled dana” Njuz maks Adrie rekla da onaj ko izgubi ima pravo da bude razočaran, da su izbori formalno bili fer, ali da se dogodila neobična situacija, da Savet UB nije poštovao odluku Senata UB i da se to nikada ranije nije dogodilo.

Kako je rekla, procedura izbora rektora se odvija u tri faze, da je Senat dao prednost njoj kao kandidatu, da je Đokić dobio više od 16 glasova na Senatu, te su oboje išli dalje na glasanje u Savet i da je do preokreta došlo u Savetu UB.

Upitana o navodima da je bivši ministar prosvete lobirao za njenog protivkadidata za rektora, rekla je da je to videla u medijima.

“Uvek sam se zalagala i molila da se Univerzitetu u Beogradu prepusti da se sam bavi svojim stvarima u okviru autonomije koju ima. Jedini pravi način je da se izbori održe isto tako, u tom duhu. Tako da želim da verujem da je tako bilo, ali činjenica je da su postojali partikularni interesi u ovom izboru, na osnovu mog prethodnog rada. Ne želim da bacim senku ni na čiju pobedu, ali kao neko ko je izgubio imam pravo da imam određenih sumnji”, rekla je Popović.

Upitana o tome da mnogi govore da se ono što je ona radila “ne preživi”, odnosno da su je koštale odluke o doktoratu ministra Siniše Malog ili stav o neophodnosti blagoslova za predavanje na Bogoslovskom fakulteta, istakla je da su ona i njnen tim od početka smatrali da nijedan problem ne treba zanemariti, ni “gurati pod tepih” i da su dužni da probleme rešavaju u okviru akademske zajednice.

“Mislim da smo uradili najbolje što smo mogli, s obzirom da smo imali i kovid. Što se mene tiče mislim da smo dali mnogo, bili smo spremni da damo još više”, rekla je Popović.

Upitana o komentarima da s njenim odlaskom odlazi i autonomija Univerziteta, rekla je: “Šta će biti sa autonomijom Univerziteta zavisi od akademske zajednice u Beogradu. Svaki državni univerzitet je dužan i to je prirodno, da sarađuje sa državom, za jednu državu je dobro da ima što veću autonomiju univerziteta, tako da se ja uzdam u akademsku zajednicu da će se boriti za svoju autonomiju”.

Na pitanje da li je Univerzitet “izdao sam sebe” poručila je: “To će se tek pokazati”. 

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare