Arsić: Mi smo taoci rešavanja krize

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

BUJANOVAC

Doskorašnji zamenik predsednika opštine Bujanovac Stojanča Arsić rekao je za JUGpress da su stanovnici Bujanovca „taoci rešavanja krize” .

„Potrebni smo i Prištini i Tirani i Beogradu samo kada treba da skrenemo pažnju sa nekih bitnijih stvari koje se događaju tamo. Tada se podignu tenzije i jug Srbije izađe u prvi plan, a sada ovo neoglašavanje o novoj lokalnoj vlasti u Bujanovcu  sve govori“, rekao je Arsić.

Na pitanje kako će jednonacionalna vlast da utiče na svakodnevni život u Bujanovcu i da li je to poruka koja ima širi kontekst Arsić objašnjava da su „izbori 21. juna  dali rezultate koje su dali a oni  koji su imali nakviše mandata su se dogovarali i nisu uspeli da se dogovore, nisu uspeli da naprave koaliciju”.

„ Što se tiče nas iz Socijalističke partije, na čijoj sam listi bio kao vanstranački kandidat, niti smo učestvovali u razgovoru, niti nas je ko zvao ni sa srpske ni sa albanske strane“, kaže Arsić .

„ Međutim, analizirajući sve ovo kao aktivni učesnik već 20 godina na ovom području, sve od onih nemirnih vremena, kada smo mislili da je sve to ostalo iza nas i da ona tri glavna principa – politička stabilnost,  ekonomski održivi razvoj i bezbednost budu u prvom planu. Mi se nekih 16 godina trudimo da immao multietničku vlast , jer je 2002. pokušana da se stvori neka kakva-takva multietnička vlast koja nije mogla da funkcioniše. Tek negde od 2010. godine smo imali pravu multietničku lokalnu samoupravu, gde su proporcionalno broju stanovnika bile zastupljene sve opcije Srba, Albanaca i Roma“, , objašnjava on.

Smatra da je „ovo sada  nešto što mora da zabrine sve, ne samo Srbe, nego i Albance i Rome“.

„Na ovim prostorima, u jeku pregovora između Beograda i Prištine, kada treba da se rešavaju neka statusna pitanja, da se postigne pravno obavezujući sporazum, ovako nešto što nam se događa u Bujanovcu nije dobro sa više aspekata“, smatra Arsić.

Kaže da je ovakvom odlukom o lokalnoj vlasti od predstavnika smao jedne zajednice „ političku stabilnost smo izgubili.“

„Sa druge strane neko preti da neće biti investicija, a ni do sada ih nije bilo“, dodao je Arsić.

Neće ovde biti investitora sve dok traje politička nestabilnost, sve dok se govori o nekakvim razgraničenjima, razmenama teritorija, i to sa najvišeg vrha i sa jedne i sa druge strane, samtra Arsić koji dodaje da „ Investicije ne idu zbog ljubavi, nego zbog interesa“.

„ Možda će se ovo i promeniti, možda neće moći da ostane tako. Možda je ovo neki vid pritiska sa jedne ili druge strane kada su u pitanju pregovori Prištine i Beograda“, pretpostavlja Arsić i izražava nadu da će se „ u bliskoj budućnosti nešto promeniti, jer su, koliko vidim, i Romi izbačeni“.

„ Mi ne možemo da preferiramno i tražimo nešto što ne može srpska zajednica da prihvati. Mi smo svesni da imamo 13 odbornika, da Albanci imaju 26 odbornika, ali proporcionalno broju stanovnika, mada mi nemamo ni tačan broj stanovnika, nego se koristimo brojem koji je dala ekspertska grupa za procenu broja stanovnika, 38.300,imali smo raniji dogovor“, rekao je  Arsić.

Na pitanje da li je ovo, zaprravo, poruka čitavom regionu da multietnički život nema budućnost Arsić smatra da „u običnom narodu nije tako“.

„ Ja sam još 1998. godine govorio da smo mi sudbinski vezani da živimo na ovim prostorima. Da li ćemo živeti u miru, toleranciji, dobrosusedstvu, razumevanju, ili ćemo se okretati da vidimo ko ide iza nas, zavisi od nas samih, ne zavisi od nikog drugog. Ne bi trebalo da bude nekog šireg odjeka, a i u lokalu se nadam da će biti nešto promenjeno“ objašnjava on. Da li je ovo smao skretanje pažnje da ljudi ne bi videli šta s estvarno dešava oko pitanja Kosova, Arsić kaže „Ako je to tako, onda je to mnogo loš primer. U prošlosti je bilo toga, dolazili su iz Beograda da razgovaraju sa svim političarima, pokušavali da dele neke savete, ali sada vidim da toga nema“, konstatuje.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare