Arifi: Najveće dostignuće opštinske vlasti je otvaranje kafića

BUJANOVAC

 

Lider opozicione Demokratske partije (DP) i odbornik u bujanovačkoj skupštini Nagip Arifi optužuje loklanu vlast da su joj najveća dostignuća- otvaranje kafića.

„Lako je kritikovati kada si u opoziciji, ali ova vlast je zaista poseban slučaj. Od kako su preuzeli vođenje lokalne samouprave 2016. godine uspeli su da, sa svojim simpatizerima, otvore tri kafića u centru grada i to bez potrebnih dozvola, a još tri su u pripremi – ništa drugo nisu uradili“, kaže za JUGpress  Arifi koji je i bivši predsednik opštine.

Naš sagovornik dodaje da je dva puta urađen rebalans budžeta za 2017. godinu kako bi se povećavali iznosi za putne troškove, službena, putovanja i materijal.

„Tim rebalansima su sredstva predviđena za materijal uvećali za oko 40.000 evra – to je teško zamislivo, ali je tako. Bez ikakve kontrole se olako troši novac poreskih obveznika“, tvrdi bivši predsednik.

Arifi je u „dostignuća“ aktuelne vlasti uvrstio i doprinos u zatvaranju Direkcije za izgradnju i Radio-televizije Bujanovac.

„Za tehnološki višak su proglašeni radnici koji su radili 15-20 godina, da bi se napravilo mesta za 22 radnika kojima su uručena rešenja o stalnom radnom odnosu u Direkciji dan pre smene PDD-a sa vlasti 2012. godine“, ističe Arifi.

Što se ulaganja u ekonomski razvoj tiče, subvencionisanja poljoprivrednika i malih preduzetnika sa ukupno 44 miliona dinara u prošloj godini, Arifi smatra da se rezultati tako obimnog finansiranja ne vide.

„Da su ostvarili neki poseban rezultat ne bi u ovogodišnjem budžetu smanjili sredstva za ove namene za čitavih 13 miliona dinara. Treba imati u vidu i da su prošle godine dva puta povećavali iznos za poljoprivredu samo da neko od „njihovih“ ne bi ostao bez subvencije“.

Postavlja se pitanje, kako kaže Arifi, da li je ulaganje u razvoj privrede dati vlasniku nekog kafića 150.000 dinara da bi platio godišnji iznos doprinosa za jednog radnika.

„Trebalo bi izanalizirati kome su dodeljivane te subvencije za male preduzetnike. U prošloj godini je izvojeno 12 miliona, a u ovoj godini 15 miliona ide za zapošljavanje radnika po kafićima i to na godinu dana. U tome nema perspektive, zbog toga mladi odlaze iz Bujanovca, i Albanci i Srbi“, zaključuje Arifi uz konstataciju da treba ulagati u „pravu privredu“, što bi sigurno donelo rezultate nakon 3-5 godina.

Demokratska partija, kako je naglasio Arifi, neće ni na koji način rušiti vlast, ali će biti spremna za prevremene izbore koji bi, po njegovom mišljenju, mogli biti održani na svim nivoima i to krajem ove ili početkom naredne godine.

(Fotografija iz arhive JUGpressa)

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare