“Apsolutno stvarno” Marine Milev

LESKOVAC

U Galeriji Narodnog muzeja u Leskovcu otvorena je izložba Marine Milev pod nazivom „Apsolutno stvarno“. Marina Milev je rođena 1982. godine u Boru. Završila je Višu školu likovnih i primenjenih umetnosti u Beogradu i Akademiju likovnih umetnosti u Novom Sadu. Bavi se slikarstvom, ilustracijom i grafičkim dizajnom. Samostalne izložbe imala je u Beogradu, Cirihu, Novom Sadu, Ljubljani, Zrenjaninu, Somboru, Velikoj Plani, Knjaževcu, Zlatiboru, Užicu, Boru.

Izložbu je otvorila istoričar umetnosti Jasmina Zlatković koja je rekla da izložbom „Apsolutno stvarno“ umetnica ima za cilj da nam pokaže realnost sa svojim vidljivim i nevidljivim bićima i kontradiktornostima.

„Pred nama se nižu nadrealistički prikazi sveta koji okružuje umetnicu, a čiji smo i mi deo, putem kojih preispituje granice realnosti i imaginacije i dovodi u pitanje šta je zaista i apsolutno stvarno. Umetnica preispituje sebe i sopstveno percipiranje stvarnosti, ali isto tako intrigira posmatrača da se zapita i zamisli nad onim što sam vidi i što doživljava kao istinito. Da li možemo „videti“ samo svojim očima? Šta se krije iza pojavnog sveta i kakva značenja on nosi sa sobom?

Primenjujući postupak „čistog psihičkog automatizma“, umetnica gardi sliku postavljanjem običnih stvari, bića, kao i fantastičnih kreatura u jedan apsurdni kontekst. Ovim postupkom stvara sintezu realnog i nadrealnog, prijatnog i uznemirujućeg, poznatog i nedokučivog, čime podstiče najrazličitija tumačenja tih dela.“

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare