Apliciranje kod evropskih fondova, investicije, turizam i kultura

NIŠ

Njegova ekselencija Radko Vlajkov, ambasador Bugarske u Srbiji borovio je u Nišu. U razgovoru sa gradnočelnicom Draganom Sotrovski, istaknuta je dobra saradnja i prijateljski odnosi dve zemlje u kojima Niš zauzima posebno mesto što potvrđuje i stalni boravak generalnog konzula u Nišu Dimitra Caneva.

                                  Vlajkov, prijatno iznenađen stavom, energijom i konkretnim predlozima gradonačelnice Sotirovski, zahvalio se na veoma dobrom i korektnom odnosu prema pripadnicima bugarske nacionalne manjine, kao i na gostoprimstvu i dobrom odnosu prema Generelnom konzulatu Bugarske u Nišu i naveo da će motivisati bugarske privrednike da investiraju na prostorima Srbije i niškog regiona, pre svega.

                                „Sofija je najbliži glavni grad jedne zemlje, član EU, do koje se stiže za manje od dva sata, to je prednost koju Niš treba da iskoristi, rekla je novinarima, gradonačelnica nakon sastanka.

                                Sotirovski navodi, da su Koridor 10, završteak auto-puta od granice do Sofije, glavnog grada susedne Bugarske, budući gasovod, modernizacija železničkog pravca prema granici, bugarske kompanije koje rade u Nišu i Srbiji, pripadnici bugarske nacionalne manjine, Generalni konzulat Bugarske u Nišu, samo neke teme koje nas povezuju Niš i Bugarsku.

                           “Razmotrićemo predlog našeg gosta o otvaranju jedinstvenog prostora u Nišu, Bugarski kutak, čijim radom će biti ostvarena još bolja komunikacija u cilju jačanja ekonomskih odnosa, razvoja turizma, unapređenju kulturne saradnje, koji bi bio mesto susrtea privrednih i kulturnih poslenika’’- kazala je Sotirovski.

                            Turizam kao vrlo bitna grana privrede, treba da bude jedan od prioriteta, i da se ne ogleda samo u boravku bugarskih turista tokom praznika, ostaje da dve turističke organizacije, Sofije i Niša pronađu model, kako bi protok turista sa obe starne bio što veći i sadržajniji, samim tim i ekonomski isplativ.

                          Takođe, pokušaćemo da animiramo bugarske investitore da ulažu u izgradnju u našem gradu”, kaže Sotirovski.

                           Gradonačelnica Sotirovski i ambasador Bugarske, najavili su zajednički sastanak stručnjaka koji rade na izradi projekata kako bi unapredili prekograničnu saradnju i bili efikasniji u apliciranju za sredstva iz fondova Evropske unije.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare