Apel gradonačelnika i zdravstvenih radnika: „Slava Sveti Nikola u krugu porodice”

LESKOVAC

Gradonačelnik Goran Cvetanović je na današnjoj konferenciji za novinare pozvao gradjana da slavu Sveti Nikola proslave u krugu porodice.

Cvetanović je rekao i da on sam, das bi pokazao svojim primerom, neće ići nigde na slavu.

Konferenciji su prisustvovali i članovi kriznog štaba koji rukovode zdravstvenim institucijama: Aleksandra Nikolić (direktorka ZZJZ), Nebojša Dimitrijević (direktor Opšte bonice), Slaviša Božić (direktor Doma zdravlja) i Časlav Nedeljković (zamenik direktora Doma zdravlja) na kojoj je upućen javni apel građanima da se Sveti Nikola, krsna slava koju slavi najveći broj porodica na jugu Srbije, obeleži samo u najužem krugu porodice.

„S obzirom na to da se intenzitet epidemije virusa korona ne smanjuje, da je kovid centar konstantno na ivici popunjenosti i da se povećava broj preminulih i priključenih na respirator, svako veće okupljanje je rizik može da izazove pogoršanje zdravstvene situacije. Iz Zavoda za javno zdravlje su obrađeni podaci koji su pristigli i situacije se ne menja. Od ukupno 267 rezultata za grad Leskovac iz Instituta za javno zdravlje Niš je 76 rezultata pozitivno. Trenutno se čeka 147 rezultata za čitav Jablanički okrug. Imajući u vidu ove podatke, kao gradonačelnik i komandant Štaba za vanredne situacije imam dužnost da skrenem pažnju svim našim sugrađanima da se ponašaju odgovorno zarad dobrobiti i zdravlja svih nas. Ja ću ličnim primerom ukazati na važnost fizičke distance i ove godine neću ići ni na jednu slavu kod velikog broja prijatelja koje sam inače na Nikoljdan posećivao. Ovim ne umanjujemo vrednost pravoslavnih praznika niti prijateljstva i poštovanje porodica koje slave, upravo suprotno, pokazujemo da za njih brinemo i da im želimo dobro. A to je smisao krsne slave. O ovoj temi sam početkom nedelje razgovarao sa vladikom niškim Arsenijem i tada smo se dogovorili da ćemo, svako na svoj način, uticati na ljude da se ponašaju u skladu sa trenutnom situacijom.“

Cvetanović je podsetio i da je krajem novembra, uoči Svetog Aranđela, upućena slična molbu građanima da ne okupljaju previše ljudi ovim povodom u kući.

„Većina nas je poslušala, ali povećani broj zaraženih ipak ukazuje na to da neki građani nisu poštovali mere. Nadležni organi ne mogu ljudima da ulaze u kuće kako bi proverili broj prisutnih na slavi, tako da u ovoj situaciji ključnu ulogu ima savest i svesnost situacije građana i sledstveno odgovorno ponašanje. Neugrožavanjem svog zdravlja i zdravlja naših sugrađana pomažemo i lekarima i medicinskom osoblju, ali i ljudima koji su u teškom stanju, na kiseoniku i respiratoru, jer zdravsteni radnici mogu na pravi način da im se posvete. Ako dođe do većeg zaražavanja dovodimo čitav zdravstveni sistem u opasnost, ali i sebe svoje bližnje jer samo oni koji su bili zaraženi imaju pravu sliku o tome koliko je medicinska nega u ovom trenutku važna. A posebno oni sa težom kliničkom slikom.“

Svetanović je tešku situaciju ilustrovao primerom iz Leskovca

On je rekao da je predhodnih dana zvao zamenika direktora Kliničkog centra u Nišu Radmila Jankovića zato što je jedan, kako je rekao “poznati leskovački privrednik koji ima skoro 80 godina, oboleo od kovida i da jepozitivan i njegov unuk lekar po zanimanju.

Po njegovim rečima zamenik direktora niškog Kliničkog centra mu je rekao da “ima samo jedan slobodan krevet” i da porodica treba da odluči ko će od njih dvojice da ide na lećenje u nišku bolnicu.

“Sama porodica je trebalo da odluči da li za osobu koja je nosilac svih aktivnosti porodične i koji je u najrizičnijem dobu ili njegov unuk koji je lekar, koji je mlad i koji sutradan treba da znanje koje je stekao na Medicinskom fakultetu implementira u praksi. To dovoljno govori o teškoj situaciju, kada vam iz Kliničkog centra javi zamenik direktora KC Niš, koji je dobitnik oktobarske nagrade grada Leskovca za borbu protiv kovida, u direktnom razgovoru kaže “Mi imamo samo jedan krevet, porodica mora da odluči”, rekao je Cvetanović.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare