Aparat za skrining sluha beba u leskovačkoj bolnici

LESKOVAC

 

Opšta bolnica Leskovac, Odeljenje za akušerstvo i ginekologiju, čestraesta  je zdravstvena ustanova u Srbiji koja je u okviru akcije Blic fondacije “Srce za decu” dobila aparat za skrinig sluha beba.

Blic fondacija je početkom marta pokrenula veliku humanitarnu akciju “Srce za decu”, čiji je cilj da se u svim porodilištima u Srbiji obezbede aparati za proveru sluha kod beba. Pokrovitelj ove akcije je Ministarstvo zdravlja, a medijski partner RTS.

„U Srbiji se svake godine rodi više od 60.000 dece, a više od 300 beba se rodi sa oštećenim sluhom. Do sada, bez ovog aparata, oštećenje sluha nikako nije moglo da se otkrije, sve dok dete ne napuni godinu, dve ili tri dana. Kada završimo akciju i obezbedimo sva porodilišta sa ovim aparatom, svakoj bebi odmah po rođenju biće proveren sluh, i ukoliko se utvrdi da dete ima problem sa sluhom odmah će biti upućeno na dalja ispitivanja, neće biti kao do sada da bebe i roditelji budu prepušteni sami sebi, rekao je Velimir Perović iz Blic fondacije.

Do sada je , zahvaljujući ovoj fondaciji,  ove aparate dobilo 14 porodilišta, a očekuje se da će do kraja juna biti obezbeđeno dovoljno sredstava za nabavku 56 aparata za sva porodilišta u Srbiji.

Po statističkim podacima tri do pet na 1.000 novorođenih beba ima problem urođenog oštećenja sluha.

„Zbog toga je vrlo važna rana dijagnoza, jer ona omogućava ranu rehabilitaciju, a samim tim i veći uspeh u lečenju.  U našoj zemlji taj problem se otkrije tek negde oko druge godine života, što smanjuje šanse da uspeh bude veći, jer je optimalno vreme za početak terapije kada beba ima šest meseci. Ako uradite ovaj pregled u prvim danima novorođene bebe, adekvatna terapija će omogućiti normalan razvoj deteta. U većini zemlaja u svetu ovo se radi već duži niz godina“ , rekla je načelnica Odeljenja neonatologije Mariana Nikolić Pavlović.

U ime upošljenika Opšte bolnice Leskovac i pacijenata direktor Opšte bolnice Leskovac Neboša Dimitrijević zahvalio se Blic fondaciji na donaciji. O značaju ovog aparata, koji bolnica do sada nije imala, govori podatak da je do sada problem sa sluhom kod dece mogao da se dijagnostikuje krajem prve, druge, a ponekad i u trećoj godini života, kada je već kasno za lečenje i rehabilitaciju, rekao je Dimitrijević.

Koliki je vek trajanja ovog aparata, kako je objasnio Perović, zavisi od količine potrošnog materijala. Uz aparat se dodeljuju i olive, koje se stavaljaju u uho bebe, i to prema godišnjem broju porađaja. U leskovačkom porodilištu godišnje se rodi 1.600 – 1.700 dece, pa će toliko oliva Odeljenje i dobiti. Cena ovakvog aparata je oko 450.000 dinara.

Prva beba kojoj je ispitan sluh novim aparatom na Odeljenju akušerstva i ginekologije leskovačke Opšte bolnice je  rođena pre četiri dana

Prati
Obavesti me o
guest

1 Komentar
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
mrmot
mrmot
3 godine pre

Aparat ne radi! Zašto se ne servisira? Zašto ga je načelnik iznosio u sedište stranke i koristio za potrebe promovisanja SNS?