Antić: Vranje se bukvalno guši

VRANJE

Poverenik Ekološkog ustanka za Vranje Dragan Antić na sednici Saveta za zaštitu životne sredine danas je predložio da se u dnevni red Saveta uvrsti i problem zagadjenosti vazduha PM česticama ali je taj predlog odbijen od strane vladajuće većine iz SNS-a i SPS-a.

Većinu u Savetu čini sedam članova vladajuće većine i dva člana iz koalicija “Hrabro za Vranje” i “Za naš grad” pa nije usvojen predlog da za zamenika predsednika bude izglasan predstavnik iz redova opozicije Djordje Dimić. Za predsednika i zamenika su izabrani članovi iz redova SNS-a.

Niko od članova Saveta nije hteo da raspravlja o predlogu Programa kontrole kvaliteta vazduha izuzev Dragana Antića iz Ekološkog ustanka.

Iznet je problem koji već desetinama godina muči ovaj grad tokom zimskih meseci, a da lokalna vlast ne preduzima ništa po tom pitanju. Grad Vranje ima četiri lokalne stanica za merenje kvaliteta vazduha ali ni na jednoj uredjaj za merenje PM čestica. Izgovor članova SNS-a je bio da je uredjaj skup, da košta 20 000 evra. Tako je ulaganje u zdravlje stanovništa ove vlasti skupo.

“Na stanicama se meri koncentracija sumpor-dioksida, azot-dioksida, koncentracija čadji, ukupne taložne materije i koncentracija polena u vazduhu. Članovima Saveta je ukazano da su to materije koje emituje saobraćaj i da Vranje nema metalurgiju, termoelektrane i hemijsku industriju te da su koncentracije ovih jedinjenja uvek u normali i u granicama dozvoljenih vrednosti. Ono što je naš najveći problem Grad Vranje ne meri, a ako nema merenja nema ni zagadjenja. Tako će ovim Predlogom Programa gradjani i 2024. i 2025. godine ostati uskraćeni za prave informacije o kvalitetu vazduha koji udišu”, kaže Dragan Antić.

Ističe da je to ” čista obmana gradjana i da se loklana vlast igra sa zdravljem Vranjanaca, tj. da im je zdravlje stanovništva poslednja rupa na svirali. Ako nema merenja nema ni zagadjenja PM česticama, a to onda znači da nema ni predloga mera za smanjenje zagadjenja vazduha u zimskim mesecima. Obzirom da merenja neće biti ni naredne dve godine to znači da se problem neće rešavati sve dok grad vode ljudi koji ga vode”, poručio je Antić. (kraj) DV/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare