ANEM: Osuda pretnje poslanika Radomira Lazovića

 LESKOVAC

Asocijacija nezavisnih elektronskih medija smatra da je Radomir Lazović, poslanik Zeleno-levog fronta, na protestu ispred zgrade republičkog javnog medijskog servisa, održanog 30. septembra, prešao granicu koja odvaja politički aktivizam od potencijalnog ugrožavanja bezbednosti medijskih radnika, saopštio je ANEM.

” Lazović je izjavio: „Imamo jednu malu poruku za RTS – mi želimo da radite u interesu građana. Ne želimo da budete Pink. Vidimo da ste postali Pink, a to ne želimo. Smatrajte ovo upozorenjem.“

ANEM godinama dosledno ukazuje da Radio-televizija Srbije ne ispunjava odredbe Zakona o javnim medijskim servisima. To međutim, ne daje za pravo nikome, pa ni poslaniku Lazoviću, da farba RTS tablu u pink boju, uz preteću rečenicu „Smatrajte ovo upozorenjem“.

Ovakve reči s radošću dočekuju oni koji svakodnevno šalju „upozorenja” i prete N1, Danas-u ili pojedinim novinarima u mnogo masovnijem i brutalnijem formatu. Biće im to alibi kada mnogo otvorenije budu crtali mete na našim kolegama. Moramo da radimo na zaustavljanju te spirale neprihvatljivog odnosa prema novinarima.

Podsećamo poslanika Lazovića da njegova poslanička grupa, uz pomoć drugih predstavnika  opozicije, iz njima znanih razloga, još uvek nije iskoristila mogućnost koju im daje član 16. Zakona o elektronskim medijima koji reguliše proceduru prestanka mandata članova Saveta REM na osnovu razrešenja. Naime, Narodna skupština može većinom glasova, na predlog najmanje 20 narodnih poslanika, razrešiti člana Saveta ako između ostalog „utvrdi da je nesavesno i nepravilno radio, odnosno ako postoje razlozi za nedostojnost…” Savet REM bira članove Upravnog odbora Radio-televizije Srbije koji imenuje i razrešava generalnog direktora javnog medijskog servisa čija se ostavka traži.

Imajući to u vidu, smatramo da zapaljive i upozoravajuće reči u vreme naraslih društvenih tenzija nisu prihvatljive jer mogu da dovedu do potencijalnih novih pretnji i mogućih žrtava. Ovo se posebno odnosi na nasioce izvršne vlasti, od predsednika, članova vlade, poslanika u parlamentu. Svih onih koji imaju najveću moć u zemlji. ANEM principijelno zastupa stav da niko nikome ne sme da prati i upućuje ovakvu vrstu upozorenja. Ako želimo da gradimo drugačiju političku kulturu, moramo biti svesni težine izgovorenih reči i zapaljujuće retorike, na šta ANEM konstantno upozorava predstavnike vlasti.       

Pre tačno 22 godine, predsednik vojvođanske skupštine, Nenad Čanak, razbio je tablu RTS na ulazu u TV Novi Sad. I tada smo osudili ovaj vandalizam, baš kao što mislimo da fabranje table Radio-televizije RTS u pink boju neće doneti suštinski nikakvu promenu, izuzev straha medijskih radnika zbog izrečenog Lazovićevog upozorenja”, navodi se u saopštenju koje potpisuje Veran Matić, predsednik Upravnog odbora ANEMa i član Stalne radne grupe za bezbednost novinara. (kraj) AN/MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare