Andrija Živadinović:  Svaki zadatak iz matematike  za mene je novi izazov

  NIŠ

    Mladi niški matematičar, maturant Gimnazije „Svetozar Marković“ u Nišu koji pohađa specijalizovano odeljenje za darovite matematičare, iz Antalije u Turskoj, gde je održana 40. Balkanka olimpijada iz matematike, vratio se sa bronzanom medaljom. Zadovoljan je uspehom koji je postigao na ovom takmičenju budući da se takmičio sa vršnjacima iz 11 zemalja sa Balkana. Vremena za predah nema jer ga već za nedlju dana očekuje izborno takmičenje za Olimpijadu iz metametika koja se održava u Tokiju, Japan. Ukoliko se izbori i uđe u srpsku olimpijsku ekipu Andrija će dobiti šansu da odbrani bronzanu medalju koju je osvojio  prošle godine na Olimpijadi u Oslu u Norveškoj.

     „Zadovoljan sam usphom koji sam postigao na Balkanijadi jer je i konkurencija bila jaka, a samo takmičenje je u neku ruku već postalo prestižno budući da su na njemu učestvovale i ekipe, doduše van konkurencije, iz još 11 zemalja u svetu. Za samo jedan poen mi je izmakla srebrna medalja jer ja za nju potrebno osvojiti 31 poena, a ja sam imao tri rešena zadatka i 30 poena. Što se tiče zadataka bili su standardne težine za ovo takmičenje. Radili smo četiri i po sata četiri zadataka i sve vreme smo morali da budemo krajnje skoncentrisani na rad“, kaže Andrija koji je već počeo da se priprema za izborno takmičenje za Olimpijadu iz matematike.

    „Svakako da je Olimpijada mnogo veći izazov i potrebno je dosta rada. Za takmičenje je izabrano 12 učenika, a za srpsku ekipu biće izabrno šest najboljih na ovom takmičenju.Na Srpskoj olimpijadi koja je održana  1. i 2. aprila bio sam četvrti tako da mi to pomalo uliva sigurnost, ali o tome kada sve prođe“, dodaje Andrija.

     Za Andriju Živadinovića matematika je, kako sam kaže, izazov i zbog toga se odlučio da se takmiči iz ovog predmeta. Rad koji svakodnevno ulaže u sebe i svoje znanje otvorio mu je „vrata“ mnogih takmičenja, a njegova sigurnot u ono što je odabrao da radi dovela ga do samog vraha i svrstala u red najboljih među najboljima.

    „Kao osnovac takmičio sam se iz više predmeta. Onda sam u jednom trenutku odlučio da to bude matematika, ali je teško reći šta je to što me je motivisalo da se u potpunosti posvetim ovom predmetu. Onda sam jenog momenta shvatio da je matematika za mene izazov. Posebno problemski zadaci koje i dobijamo na takmičenjima. Oni od nas zahtevaju da razmišljamo i ako imamo pravu ideju kako se dolazi do rešenja ono je tu. Rešenje je nekako uvek jednostavno samo je potrebno setiti se de ideje koja pokreće sve ostalo. I to je ono što me je oduševilo, kao i činjenica da takav način razmišljanja može da se primeni kasnije i u   životu“, kaže Andrija.

      Andrija je učenik završnog razreda specijalizovanog odeljenja za darovite matematičare Gimnazije „Svetozar Marković“ i već je dobro razmislio kojim putem će dalje.

    „Sasvim je izvesno da ću se i na studijama posvetiti matematici i da ću upisati matematiku  u Beogradu. Aplicirao sam i za studije na Kembridžu, jednom od najprestižnijih univerziteta u svetu, i primili su me ali nisam na spisku studenat za internacionalnu stipedniju i to je za mene u ovom trenutku veliki problem. Studije na Kembridžu su preskupe, broj stipendija koje se dodeljuju je ograničen, veliki broj studenat sa iz drugih zemalja se prijavljuje i to smanjuje mogućnost da dobijete stipendiju. Iz prijave koju šaljemo i provere našeg znanja oni ne mogu da dobiju potpunu i pravu sliku o nama pa vam je potrebno i malo sreće da postanete njihov stipendista. Ne žalim puno zbog toga jer se uvek pruža neka nova šansa“, ističe Andrija koji, čini se, ne odustaje baš lako pred probelmima, posebno onim matematičkim. (kraj) VP/ MN

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare