Ana Brnabić sa ministrima obeležila 100 dana rada Vlade u Lebanu

LEBANE-LESKOVAC

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić je sa svim ministrima posetila Lebane povodom obeležavanja 100 dana rada Vlade, koje se održalo u Domu kulture “Radan”. Brnabićeva je izjavila da su prvih 100 dana rada obeležile četiri velike celine koje su se odnosile na formiranje budžeta, energetiku, vladavinu prava i reforme i stalnu nestabilnost, provokacije i napade na Srbe na Kosovu i Metohiji.
“Danas smo u Lebanu, jer moramo da budemo više sa građanima na terenu, kada radimo zajedno kao Vlada stvari menjamo mnogo brže, primer je Ovčarsko-kablarska klisura, sada ćemo taj model primeniti u Jablaničkom i Topličkom okrugu”, rekla je predsednica Vlade.
Na pitanje naše redakcije zašto je u prethodnih 10 godina pasivizirano Koordinaciono telo za opštine Bujanovac, Preševo i Medveđu, Brnabićeva je negirala da je pasivizirano i naglasila da radi kao što je i radilo.
“Ima budžet, daje podršku mikro, malim i srednjim preduzećima, podršku u obrazovanju, takođe obrazovnom sistemu generalno. Radi dosta sa mladima, sa Nacionalnim savetima albanske nacionalne manjine, pa na kraju krajeva i sada sa ovim problemima i izazovima koje ima zato što Nacionalni savet albanske nacionalne manjine nije formiran u predviđenom zakonskom roku nakon izbora”, rekla je Ana Brnabić i dodala da je u prilično redovnom kontaktu sa Koordinacionim telom za Preševo, Bujanovac i Medveđu i da jako dobro sarađuje sa partnerima kao što je, pre svega, Misija OEBS-a u Republici Srbiji.
Predstavljajući postignute rezultate, Ana je istakla da je naš budžet razvojni, uprkos svim izazovima sa kojima se suočavamo i mi i svet i da od njega zavisi dalji rast i razvoj Srbije, kao i životni standard i investicije.
Kao osnovnu poruku ona je navela to da je postignuta stabilnost u smislu kontinuiranog rasta plata i penzija, podrške najugroženijem delu stanovništva, daljih investicija i rasta.
Prema njenim rečima, Srbija ima stabilnu državnu kasu, pri čemu je deficit na kraju 2022. godine bio 3,3 odsto BDP-a, a javni dug 55,5 dosto BDP-a, što se i dalje smanjuje.
“Budžet je obezbedio dalje unapređenje životnog standarda, povećanje plata i penzija”, navela je premijerka i dodala: “Tačne podatke za plate u javnom sektoru imaćemo 25. februara, ali trenutno znamo da smo završili godinu sa prosečnim platama između 710 i 720 evra, i one su 115 odsto veće nego pre 10 godina”.
Ona je podsetila na to da su plate u javnom sektoru povećane 1. januara za 12,5 odsto, a u vojsci 25 odsto, dok su penzije povećane ukupno 20,8 odsto u novembru i januaru, što znači da će prosečna penzija u 2023. iznositi približno 320 evra, takođe je dodala da je minimalna zarada povećana je za 14,3 odsto i sada iznosi nešto više od 40.000 dinara.
“Želimo da vidimo kako možemo na svaki način da pomognemo najugroženijim slojevima stanovništva da dostojanstveno žive i imaju dostojanstvenu platu za svoj rad”, poručila je predsednica Vlade.
Ona je potvrdila da je državna kasa stabilna, te je BDP za 2022. godinu iznosio 60,3 milijarde evra, što je rekordan BDP, i dodala da je deficit na kraju 2022. godine bio 3,3 odsto BDP-a, a javni dug 55,2 odsto BDP-a sa tendencijom pada.
U tom kontekstu, Brnabić je objasnila da je 25. januara otplaćen dug od 100 milijardi dinara, čime je udeo javnog duga smanjen već u januaru.
U prošloj godini ostvaren je i rast koji nije bio kao što je planirano jer, kako je navela, krajem 2021. godine, kada su pravljene projekcije za rast, niko nije očekivao rat u istočnoj Evropi.
“Ostvarili smo rast između 2,3 i 2,5 odsto, i uprkos svim teškoćama imali smo 4,4 milijarde evra stranih investicija”, predočila je premijerka i ukazala na to da se Vlada u prvih 100 dana rada fokusirala na dalje privlačenje stranih investicija jer one garantuju kontinuirani rast plata i penzija.
Predsednica Vlade je napomenula da je pronađen strateški partner za „Staklo Paraćin“, u koje će švajcarsko-slovenački konzorcijum „Global Glass“ uložiti više 300 miliona evra.
Tokom prvih 100 dana rada Vlade otvorena je kancelarija i istraživački razvojni centar IBM u Novom Sadu, podsetila je Brnabić i istakla da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić juče otvorio hotel „Planinka“ u Kuršumlijskoj banji.
Takođe, kako je ukazala, japanska kompanija „Japan Tobacco International“ (JTI) u Senti najavila je novi investicioni ciklus u Srbiji za narednih pet godina za poboljšanje proizvodnje i proširenje kapaciteta, u vrednosti od 51 milion dolara.
Prema njenim rečima, sporazumi sa švajcarskom farmaceutskom kompanijom i japanskom kompanijom „Takeda“ daju osnov za jedan od najvažnijih strateških projekata, a to je Bio 4 kampus.
Premijerka je prenela da su završeni pregovori sa MMF-om o stend-baj aranžmanu od 2,4 milijarde evra u trajanju od 24 meseca, ocenivši da nam je to važno da učvrstimo stabilnost – deo će biti namenjen za ublažavanje energetske krize, a drugi za slučaj daljih poremećaja u Evropi i svetu.
Takođe, nikada veći iznos sredstava nije bio odvojen za investiciona ulaganja u putnu i železničku infrastrukturu, naglasila je ona i dodala da je simbolično probijen tunel na obilaznici oko Beograda.
Prema njenim rečima, 2023. godina biće važna godina za putnu infrastrukturu, budući da je planirano da se završi auto-put do Požege, do Kruševca i mnogi drugi projekti.

Prati
Obavesti me o
guest

2 Komentara
Najnoviji
Najstariji Najviše glasova
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare
Mile
Mile
1 godina pre

Dobra je informacija da su nam plate toliko povećane u evrima, ali koliko su povećane cene? Mi pamtimo inflaciju devedesetih, pa znamo da je i evro devalvirao, na žalost svih građana. Tako da mi ova ihformacija, kao i mnoge od strane vlasti, deluju kao prljava politička propaganda.
A još zebnja, potkrepljena nekim izjavama iz opozicije, da nam je standard malo skočio, ali da cena mora da bude priznanje Kosova, kao obećanje ove vlasti pre dolaska na vlast. Bojim se da će se ono ispuniti u bliskoj budućnosti. A voleo bih da ne bude tako.

Musliju
Musliju
1 godina pre

Da ne prave granični prelaz, pa se svi sjatili u Lebane?! Pupu, daleko bilo…