Američki Vrhovni sud ograničio ovlašćenja Vlade u zatitit životne sredine

VAŠINGTON

Američki Vrhovni sud je ograničio ovlašćenja federalne vlade da izdaje sveobuhvatne propise za smanjenje emisije ugljen dioksida iz elektrana, što će podriti planove predsednika Džoa Bajdena da rešava problem klimatskih promena.

Presudom, koju je podržalo šest konzervativnih sudija, dok je troje liberalnih bilo protiv, ograničeno je ovlašćenje vladine Agencije za zaštitu životne sredine (EPA) da reguliše emisije štetnih gasova iz postojećih termoelektrana i gasnih elektrana, u okviru Zakona o čistom vazduhu, prenosi Glas Amerike.

Iz EPA i Bele kuće saopšteno je da advokati administracije analiziraju odluku i traže načine da reše problem emisije štetnih gasova u postojećim zakonskim okvirima.

“Predsednik Bajden neće popustiti u korišćenju svojih zakonskih ovlašćenja da zaštiti javno zdravlje i rešava krizu izazvanu klimatskim promenama”, saopštio je neimenovani portparol Bele kuće.

Presuda će verovatno imati posledice i van EPA, s obzirom da pokreće nova pravna pitanja o bilo kojim velikim odlukama federalnih agencija. Konzervativna većina u Vrhovnom sudu skeptična je u pogledu širokih regulatornih ovlašćenja federalne vlade.

Sudije su poništile presudu Apelacionog suda u Vašingtonu iz 2021. godine, kojom je ukinut propis o pristupačnoj čistoj energiji bivšeg predsednika Donalda Trampa. Propis, koji Bajdenova administracija nije nameravala da zadrži, ograničio bi odredbu Zakona o čistom vazduhu koja ovjašćuje EPA da reguliše emisije iz postojećih elektrana.

Presuda je zasnovana na pravnoj doktrini prema kojoj je potrebno eksplicitno odobrenje Kongresa za poteze od velikog značaja i društvenog uticaja i sudije su u januaru na osnovu te teorije blokirale Bajdenovu uredbu o obaveznoj vakcinaciji ili testiranju radnika većih kompanija.

Najnovija odluka Vrhovnog suda ograničiće sposobnost Agencije za životnu sredinu da izdaje propise za elektrane, koji bi doveli do izmena u energetskoj politici zemlje i okretanja ka obnovljivim izvorima energije.

Zbog toga će Bajdenova administracija biti ograničena u naporima da suzbije emisije iz elektrana, koje čine četvrtinu gasova koji izazivaju efekat staklene bašte u SAD.

Grupa američkih država u kojima vlast imaju republikanci, predvođena velikim proizvođačem uglja Zapadnom Virdžinijom, zatražila je od sudija da ograniče ovlašćenja EPA da reguliše emisije štetnih gasova iz postojećih elektrana, a tužbi su se pridružili i predstavnici industrije uglja.

S druge strane, države u kojima vlast imaju demokrate i najveće kompanije za proizvodnju električne energije podržale su Bajdenovu administraciju.

Sjedinjene Američke Države, koje zaostaju samo za Kinom po emisiji štetnih gasova, su jedan od ključnih igrača u naporima da se suzbiju klimatske promene na globalnom nivou. 

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare