Američki „Don Marihuane” veruje da Severna Makedonija postaje kanabis supersila

SKOPLJE

(BBC)

Multimilioner i preduzetnik u oblasti uzgoja marihuane Majk Straumetis iznenadio je deo građana Severne Makedonije objavljivanjem fotografije sa premijerom te zemlje Zoranom Zaevim.

„Severna Makedonija ima velikog potencijala”, napisao je on ispod fotografije na Instagramu i dodao da se raduje što će „biti deo pretvaranja ove zemlje u jednu od prvih evropskih kanabis supersila”.

„Velike stvari će se dešavati uskoro, pratite”, dodao je Amerikanac poznat i po Instagram nadimcima Veliki Majk i „Don Marihuane”.

Nakon što se deo javnosti pobunio navodeći da Vlada nije najavila posetu ovog preduzetnika, iz Vlade su šturo saopštili da nisu dužni da javnost obaveštavaju o svim sastancima koji se održavaju na dnevnom nivou.

Filip Dostovski, aktivista iz organizacije „Zelena alternativa” i jedan od najglasnijih zagovornika legalizacije kanabisa u Severnoj Makedoniji, kaže da posete nije bila iznenađenje.

„Znalo se da će do ovakve posete doći, zato što u Severnu Makedoniju sada iz celog sveta dolaze investitori i ljudi koji se razumeju u marihuanu. To je normalno i prirodno, pošto imamo takav zakon i kanabis se ovde proizvodi”, kaže Dostovski.

Severna Makedonija i uzgoj kanabisa

U Severnoj Makedoniji uzgoj kanabisa u medicinske svrhe legalan je od 2016. godine – kada su u parlamentu usvojeni amandmani na postojeći Zakon o kontroli opojnih droga i psihoaktivnih supstanci.

„Ja mislim da je trebalo da lekari i medicinske kompanije to više da prihvate, čini mi se da je najviše prigovora bilo sa te strane, dok sa druge strane političari i biznismeni su ti koji guraju da to prođe – ali tako je to danas svuda u svetu”, kaže Dostovski koji je učestvovao u radnim grupama za promenu zakona 2016. godine.

Do sada je izdato ukupno 27 licenci za uzgoj marihuane u medicinske svrhe, kažu u Ministarstvu zdravlja Severne Makedonije za BBC na srpskom.

„Uzgoj kanabisa u medicinske ili naučne svrhe dozvoljen je samo pravnim licima koja za to imaju odobrenje Ministarstva zdravlja, i prethodnu saglasnost Vlade. To pravno lice mora da ispunjava uslove propisane zakonom”, navode u Ministarstvu.

Premijer Zaev jedan je od glasnijih zagovornika otvaranja zemlje ka novom tržištu i ohrabrivao je domaće i preduzetnike iz regiona da uđu u novi, isplativi posao.

Njegov rođak Trajče Zaev je jedan je od investitora u ovu oblast.

Zakon koji se odnosi na ličnu upotrebu kanabisa i dalje je strog, ali Dostovski kaže da se stavovi o marihuani menjaju.

„Javnost je promenila mišljenje o tome da je marihuana droga, sada nije retkost da vas policajac pusti ako vas uhvati sa džointom.

„Takođe, i u institucijama je počelo da se govori o legalizaciji sa rekreativnu upotrebu jer je apsurd hapsiti nekoga za marihuanu, dok se u Makedoniji u isto vreme legalno proizvodi”, kaže Dostovski.

Svetsko tržište medicinske marihuane u 2018. godini vredelo je sedam milijardi evra. Procenjuje se da bi u naredne tri godine ova suma mogla da se utrostruči.

End of Instagram post by bigmike

Ko je „Don Kanabis”?

Majk Straumetis na Instagramu često objavljuje fotografije na kojima se vidi kako okružen devojkama putuje privatnim avionima ili obilazi farme kanabisa.

Rođen je u Portlandu, u državi Oregon, 1960. godine.

Sa 19 godina pokrenuo je firmu za đubrenje travnjaka.

Danas je generalni direktor kompanije Advanced Nutrients. Ova firma sa sedištem u Kanadi jedna je od najvećih u oblasti uzgoja kanabisa – bavi se proizvodnjom hranljivih sastojaka i suplemenata koje se koriste na farmama.

Procenjuje se da je zaradio milione od kada su zakoni o uzgoju i korišćenju kanabisa u Americi promenjeni.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare