Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač obišao Centar za azil u Vranju

VRANJE

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač sa gradonačelnikom Vranja dr Slobodanom Milenkovićem obišao je danas Centar za azil u Vranju, povodom obeležavanja dve godine od prihvata izbeglica iz Ukrajine. Tom prilikom gradonačelnik Vranja dr Slobodan Milenković istakao je da u  Centru za azil trenutno boravi 44 lica, od toga 12 porodica i 9 samaca.

,,Ovde su im obezbeđeni: ishrana, zdravstvena zaštita, edukativne aktivnosti, pomoć pri uključivanju dece u redovan sistem obrazovanja, a imaju i psihološku podršku, kao i pristup drugim pravima i uslugama. U Centru boravi 12 dece koja redovno pohađaju nastavu u osnovnim i srednjim školama na teritoriji grada Vranja. Bez razlike pružana je maksimalna pomoć i podrška, kako izbeglicama iz Ukrajine, tako i migrantima koji su privremeno boravili u ovom Centru ranije. Takođe, pružena je podrška u uključivanju izbeglica u rad lokalne zajednice”, rekao je Milenković.

Neki od njih su kako je naveo dobili priliku da volontiraju i steknu određena znanja i veštine. Dr Julija Stepnova, koja je i sama bila korisnik u Centru za azil, dobila je priliku da pomaže ljudima čiju sudbinu deli. Ona je skoro godinu dana radila u ambulanti Centra za azil, a nedavno je dobila posao u Zdravstvenom centru u Vranju.

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač naglasio je da su zbog agresije Ruske federacije na Ukrajinu, državljani Ukrajine, uglavnom žene i deca, bili  primorani da napuste svoju domovinu i da su ovde u Vranju našli mirno utočište.

Prilikom posete, govorila je i zamenica ambasadora Delegacije EU u Srbiji Plamena Halačeva.

 „Danas obilazimo ljude koji privremeno žive u Vranju i drago mi je što osećam živu i prijatnu porodičnu atmosferu u Centru. Impresionirana sam resursima i kapacitetima ukrajinske zajednice ovde. Srbija ima posebno znanje i mogućnost da pomogne ljudima, a zahvaljujem se i Vranju, jer solidarnost uvek kreće od lokalne zajednice“ istakla je Halačeva.

Iz Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije, govorila je komesarka Nataša Stanisavljević.

 „U protekle dve godine zajedničkom podrškom uspeli smo da pružimo pomoć državljanima Ukrajine koji su korisnici Centra. Odlukom o privremenoj zaštiti građana Ukrajine, koju je donela Vlada Republike Srbije, prvi put je aktiviran ovakav sistem zaštite. Omogućen je urgentan prijem državljana Ukrajine koji imaju pravo na boravak u Republici Srbiji, besplatno školovanje, zdravstvenu zaštitu i uključivanje na tržište rada“, istakla je komesarka.

Prisutnima se obratio i Sufijano Ađali, šef visokog predstavništva Ujedinjenih Nacija za izbeglice u Srbiji.

U kulturnom delu programa nastupio je Ukrajinac Ilija Korniko. Nakon toga, prisutni su obišli dečji kutak pri Centru za azil u Vranju, a podeljeni su i  pokloni. (kraj) DC/SM

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare