Ambasador Švajcarske u Vranju

VRANJE

Ambasador Švajcarske u Srbiji Filip Ge boravio je u Vranju gde se susreo sa gradonačelnikom Slobodanom Milenkovićem. Razgovarali su o dosadašnjoj saradnji između Vlade Švajcarske i Agencije koja implementira sve projekte na jugu Srbije, kao i o budućoj saradnji u oblasti drvoprerađivačke industrije i sektoru poljoprivrede.
„Dotakli smo i značaj uvođenja dualnog obrazovanja za deficitarne smerove u našim srednjim školama. Razgovarali smo i o projektnom finansiranju za deficitarne profile u industriji koja dominira u Vranju.
Bilo je reči i o energetskoj efikasnosti, kao i o obnovljivim izvorima energije sa akcentom na potencijale Vranjske Banje. Razgovarali smo i o našoj dijaspori i njihovim mogućnostima da investiraju u ovaj kraj i o onome šta Švajcarska Vlada nudi kao podsticajna sredstva našim zemljacima koji imaju državljastvo zemlje u kojoj sada žive“, izjavio je novinarima, nakon sastanka, gradonačelnik Milenković.
vranje-ambasador-svajcarske-1
Ambasador Švajcarske, Filip Ge je rekao da je prvi put u ovom regionu i da se oseća veoma prijatno, kao da je kod kuće.
„Postoje dva izuzetka. Ono što Švajcarska nema, a vi imate to su termalni izvori i naravno poznatog pisca Boru Stankovića.
Zemlja iz koje dolazim već nekoliko godina je veoma posvećena ovom regionu u smislu ekonomske i saradnje u oblasti razvoja i tako će ostati i u narednom periodu. Mislim da je to dobra vest za ovaj kraj, s obzirom da je Švajcarska nakon Evropske unije i Nemačke, jedna od najvećih donatora. Ovde je i Agencija VEDA koja je naš značajan partner i koja je imala pionirsku ulogu u spovođenju pilot projekata koji su podigli interes na nivou čitave zemlje. Što se tiče dualnog obrazovanja podržaćemo ideju koju zastupa i premijer Aleksandar Vučić“, rekao je ambasador Švajcarske.
Do sada je Švajcarska putem projekta „Razvoj privatnog sektora u južnoj Srbiji“ investirala 8,8 miliona švajcarskih franaka.
Ambasador je na kraju posete Vranju obišao je Fabriku ,,Top Sofa“ i Udruženje ,,Organik“.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare