Ambasador Slovačke posetio Niš

NIŠ

 Turizam, privreda i zelena enregija su tri oblasti koje su veoma važne za povezivanje Niša sa gradovima u Republici Slovačkoj, a velika prednost Niša je svakako u tome što imamo počasnog konzula Slovačke i što nam je na taj način olakšana saradnja sa brojnim gradovima u ovoj zemlji, kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski nakon susreta i razgovora sa ambasadorom Republike Slovačke Fedorom Rosohom kome je ovo prva poseta Nišu. Ovom prilikom je istaknuto i da mnogo novaca ostaje u fondovima Evropske unije jer nema dovoljno dobrih projekata što je potrebno promeniti. Ambasador Slovačke vidi Niš i okolinu kao oblast  pogodnu za ostvarivanje  raznih vidova saradnje, posebno u oblasti privrede i dolasku slovačkih preduzeća.

                 „ Saglasnost je postignuta i oko toga da u skorije vreme Grad Niš ugosti privrednike iz Slovačke u okviru  mini ekonomskog foruma i na taj način se Privredna komora u Nišu poveže sa privrednom komorom Slovačke. Na taj način bi se doprinelo i boljoj bileteralnoj saradnji Srbije i Slovačke. Sa ambasadorom smo se saglasili i oko toga da mnogo novca ostaje u fondovima Evropske unije koji nije iskorišćen, da smu za to  negde krivi svi mi   jer nema dobrih projekata i na tome je potrebno poraditi u budućnosti. Tu smo da sarađujemo, da razmišljamo na koji način možemo i našim zemljama da pomognemo pre svega u bilateralnoj saradnji a budućnost povezivanja Niša sa gradovima u Slovačkoj može da  bude lepa, a posebno sa gradom Košice sa kojim već postoji izvesna saradnja“, kazala je gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski.

                Prvi sastanak sa gradonačelnicom Niša Draganom Sotirovski  bio je vrlo otvoren i konstruktivan, istako je ambasador Republike Slovačke  Fedor Rosohom.

                „Saglasni smo da u političkoj oblasti postoje iznadstandardni odnosi, ali isto tako smo saglasni da i u ekonomskoj oblasti možemo da ostvarimo lepu saradnju.Uprkos što ekonomska razmena između Srbije i Slovačke ima rastuću tendenciju, Niš i okolina su oblast gde možemo da intezivirao našu saradnju a o tome govori i veliko interesovanje slovačkih privrednih subjekata da dođu ovde. Kao i gradonačelnica i ja, takođe, smatram da je oblast turizma vrlo potencijalna ali i zelena enregija i energetika. Ove dve poslednje oblasti su od posebnog značaja zato što  i Srbija i Slovačka ali i Evropa i ceo svet polako ulaze u energetsku krizu zato zajednički moramo da težimo projektima koji bi mogli ovu situaciju da poboljšaju“, kazao je ambasador Slovačke.

                Ambasador Slovačke je izrazao veru da će se vrlo brzo ponovo sresti sa gradonačelnicom Niša kada će moći da kažu koji su to konkretni projekti koji su  razvijeni  između slovačkih privrednih subjekata i Niša.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare