Ambasador SAD: Kosovo mora da formira Zajednicu srpskih opština

KOSOVSKA MITROVICA

Sjedinjene Američke Države veruju da Kosovo ima obavezu da formira Zajednicu srpskih opština, jer istorija nije počela danom kada je formirana vlada Aljbina Kurtija i zemlje imaju obavezu da poštuju ranije preuzete sporazume i obaveze, izjavio je ambasador SAD na Kosovu Filip Kosnet Radiju kontakt plus.

Američki diplomata smatra da neće biti puno prostora za napredak ako obe strane nisu spremne na kompromise i kaže da su poslednjih 20 godina ljudi na Kosovu navikli da međunarodna zajednica upumpava puno novca, pomažući narodu u rešavanju problema, ali upozorava da to neće trajati večno.

Upitan da li deli optimizam specijalnog izaslanika SAD za Zapadni Balkan Metjua Palmera, koji je početkom juna izjavio da misli da je “apsolutno moguće” da predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Aljbin Kurti stave potpis na dogovor između Beograda i Prištine ove godine, Kosnet je rekao da je važno krenuti napred po tom pitanju, sa određenim osećajem hitnosti.

Bajdenova administracija pažljivo je proučila Vašingtonski sporazum koji su potpisali Vučić i Hoti u Beloj kući i zaključila da želimo da vidimo da dve strane to  ispunjavaju, da povećavaju trgovinu, investicije, uvećavaju napore u borbi protiv terorizma, naveo je Kosnet.

Govoreći da li vidi prostor za kompromisno rešenje između Beograda i Prištine, imajući u vidu da je za Srbiju Kosovo i Metohija njen deo, a za Prištinu nezavisna država, i da li smo danas bliže ili dalje od rešenja, Kosnet je rekao da vreme nije na strani dveju strana.

Kosnet je istakao da SAD ostaju partner Kosova, ali je ukazao da njihovi programi pomoći imaju za cilj da pomognu Kosovu da bude samostalna zemlja koja je sama sebi dovoljna, a nije predviđeno da budu trajne dotacije.

Kosnet je ukazao da se očekuje da kosovsko društvo postane zrelije i da preuzme na sebe više odgovornosti.

Nije da smo mi ogorčeni ili nestrpljivi, ali očekujemo da Kosovo može da postane zrelije kao demokratija i kao ekonomija i da preuzme više odgovornosti na sebe. Smatram da to nije ništa negativno. Normalno je da zemlja kojoj pružamo veliku pomoć u izgradnji njenih kapaciteta postane sve više nezavisnija, kazao je Kosnet. 

Izvor: FoNet

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare