Ambasador Danske u Leskovcu

LESKOVAC

Danska zdušno podržava učlanjenje Srbije u EU i kad, sve te formalnosti i procedure prođu, mi ćemo biti prvi koji će Srbiji čestitati na ulasku u evropsku zajednicu, rekao je danas u Leskovcu ambasador Danske u Srbiji Anders Kristijan Hougor.

” Kada govorimo o uvozu i izvozu robe na relaciji Srbija Danska i obrnuto, kada govorimo o investicijama, brojke nisu toliko ogromne. Ne možemo se nešto pohvaliti ni o tome koliko danski narod zna o srpskom narodu, ali u svakom slučaju jedna od mojih ličnih ambicija je, dok sam ovde kao ambasador, da sve ove brojke popravimo, te da naučimo mnogo više jedni o drugima. Odnosi između Danske i Srbije su zaista dobri, tako da se ja mogu skoncentrisati na neke druge stvari, a to je da širimo kulturu i da unapredimo poslovanje srpskih i danskih privrednika o kome smo danas pričali,“ rekao je Hoguor koji je u Leskovac došao iz Niša, gde je prisustvovao sastanku načelnika okruga iz južne Srbije.

Povodom posete danskog ambasadora Leskovcu  orgnaizovana je i konferencija za novinare, na kojoj je gradonačelnik Goran Cvetanović rekao da je „Leskovac grad koji je, između dva svetska rata, bio tržišno uporište na Balkanu”.

“Danas mi sve činimo kako bi Leskovac postao globalno konkurentna tržišna destinacija i izuzetno smo fokusirani na razvoj preduzetništva. Otvoreni smo za globalne preduzetničke inicijative. U našem gradu i uslovima koje pružamo uspešno posluju kompanije iz Nemačke, Kine, Koreje, Turske, Grčke, Italije, Austrije… Leskovac je razvojni centar Jablaničkog okruga, veliki oslonac razvoja Pčinjskog okruga, ali i razvojna poluga multietničkog juga Srbije. Tradicionalnim vezama sa privredom Kosova, ali i privredom Makedonije, Bugarske i Grčke, možemo pružiti značajan doprinos ekonomskom rastu i stabilizaciji područja Zapadnog Balkana”, rekoa je Cvetanović.

On je  demantovao ambasadora Danske i rekao da “Srbija i Danska imaju dugu tradiciju saradnje u privrednim granama poput poljoprivrede, tekstilne industrije i energetskog sektora”.

“Investicije koje je danska vlada realizovala u okviru programa Fruit&Beri, projektu podrške sektoru jagodičastog voća na području Leskovca, dala je odlične rezultate. Leskovac ima kapaciteta da sa Danskom razvije mnogo širu saradnju u oba smera. Otvoreni smo za pružanje podrške jačanju međusobnih veza u svim aspektima razvoja, a pre svega na ekonomskoj osnovi. Sve ono o čemu smo danas razgovarali i što ćemo u budućnosti ostvariti biće doprinos jubileju koji smo prošle godine obeležili, a to je stogodišnjica diplomatskih odnosa Danske i Srbije,“ kaže Cvetanović.

 

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare