Ambasador Austrije Kristijan Ebner u Leskovcu

LESKOVAC

Leskovac je danas posetio ambasador Austrije u Srbiji Kristijan Ebner koji se sastao i sa gradonačelnikom Leskovca Goranom Cvetanovićem.

Ebner je rekao da je Austrija veoma povezana sa Srbijom i zemljama u regionu.

„Jedan od prioriteta Austrije je da se Srbija pridruži Evropskoj uniji. Sarađujemo sa mnogim gradovima i ljudima u Srbiji kako bi se to dogodilo. U Leskovcu ostvarujemo saradnju na polju kulture sa Muzejom, ali i neke austrijske kompanije ovde veoma uspešno posluju. Ovde sam došao zbog otvaranja arheološke izložbe koja će biti veoma interesantna. Arheološki institut u Beču i Narodni muzej u Leskovcu imaju veoma uspešnu saradnju i radujem se otvaranju te izložbe,” dodao je Ebner.

Ebner je rekao i da se nada da će doći i do saradnje i u sferi ekonomije.

Na pitanje novinarke JUGpressa kakav je odnos Austrije prema velikom broju Srba koji tamo žive i da li su oni integrisani. Ebner je rekao da “mnogo Srba živi u Austriji, naročito u Beču”.

„Oni su dobro su integrisani u austrijsko društvo. Bez njihovog doprinosa, Beč sigurno ne bi bio onakvim kakvim ga poznajemo. Oni čine važan deo te strukture u Beč, “ dodao je on.

„Posvećeni smo stvaranju i jačanju dobrih odnosa sa zemljama u regionu, Evropi i šire”.”, rekao je gradonačelnik Leskovca Goran Cvetanović.

” Sa tim ciljem smo prethodnih godina ugostili brojne ambasadore evropskih, azijskih i afričkih zemalja, kao i Sjedinjenih Američkih Država. Konstantno održavamo kontakte i sa gradonačelnicima i predsednicima opština iz naše zemlje i zemalja suseda, sada još intenzivnije, s obzirom na to da se nalazim na čelu Stalne konferencije gradova i opština, a do nedavno sam bio na čelu NALASA, asocijacije koja okuplja lokalne samouprave na nivou Jugoistočne Evrope. Težimo da neprekidno unapređujemo saradnju sa uspešnim evropskim zemljama, na privrednoj, ekonomskoj, socijalnoj, turističkoj i kulturnoj osnovi. U tom kontekstu saradnja sa Austrijom nam je vrlo dragocena. Moram da pomenem da imamo izuzetno pozitivna iskustva sa austrijskom kompanijom PVV, kojoj je preko javno-privatnog partnerstva poverena delatnost zbrinjavanja i kompletnog tretmana otpada na teritoriji grada Leskovca, a koja više od 15 godina uspešno posluje u našoj zemlji i našem gradu. Sa Austrijom nas vezuju i neraskidive istorijske i kulturološke veze. Povod za današnju posetu ambasadora Austrije našem gradu je izložba koju organizuje leskovački Narodni muzej u saradnji sa Austrijskim kulturnim forumom, pod nazivom „Arheologija Balkana u fokusu“, rekao je Cvetanović. (kraj) IS/LJS

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare