Ambasador Albanije pisao predsedniku Skupštine opštine Bujanovac

BUJANOVAC-BEOGRAD

Ambasador Albanije u Srbiji Ilir Boćka Uputio je pismo predsedniku Skupštine opštine Bujanovac Enveru Ramadani iz Partije demokratskog delovanja, u kome navodi da se “obradovao vesti da je Skupština opštine Bujanovac 17. februara 2021. odobrila projekat izgradnje stambene zgrade za pripadnike romske manjine koji žive u vašoj opštini”.

“Ovom prilikom želim da izrazim uverenje da ste vi i odbornici Skupštine, ali i čelnici opštine, kao i političke stranke koje su deo vladajuće koalicije u Bujanovcu, pokazali visoku političku zrelost, osećaj za humanizam. Ovo otvara put za realizaciju projekta koji će doprineti izgradnji društva međunacionalne tolerancije, otvorenog društva, bez predrasuda i izgrađenog na principima i vrednostima velike porodice Evropske unije, kojoj težite, za unapređenje zemalja zapadnog Balkana, među njima i Republike Srbije”, navodi se u pismu ambasdaora Albanije.

“Dragi prijatelju,

Motivisan vestima koje sam dobio od Skupštine opštine Bujanovac, želeo bih da naglasim činjenicu da Albanci svuda gde žive znaju da dokažu da je poverenje i gostoprimstvo u njihovom kodeksu časti i poverenja. U Drugom svetskom ratu otvorili su svoja vrata i srca kako bi zaštitili Jevreje od nacističkog genocida, baš kao što će Majka Tereza ​​godinama kasnije svojim humanitarnim radom postati simbol, Majka siromašnih, bolesnih i beskućnika širom sveta “, navodi Boćka.

” Svojim gestom pokazujete političku svest civilnom društvu i

svim nacionalnim manjinama koje žive na teritoriji Srbije da patnja pod diktaturom i diskriminacija koju trpe od autoritarnih režima nisu iskrivile dušu Albanca”, ocenio je on.

.

Činjenica da projekat finansira Evropska unija, a sprovodi UNHCR uz podršku američke ambasade u Beogradu, svedoči ne samo o lokalnoj već i međunarodnoj težini ovog projekta, značaju koji naši prijatelji i strateški partneri pridaju suživot i razvoj demokratskih društava u ovom delu Evrope, porućio je Boćka.

On je izrazio i iskrene čestitke i najbolje želje za rad i uspeh u budućnosti za dobro albanskog, srpskog i romskog stanovništva koje živi u opštini Bujanovac.

” Radujem se prilici da se sastanem sa vama i drugim savetnicima, da na licu mesta vidim početak rada na primeni ovog projekta i da razgovaramo o zadacima i drugim izazovima koje imate u svom radu kao predstavnik Skupštine opštine”, poručio je Boćka.

U svojoj objavi na fejsbuku Ramandani je posebno naglasio poruku ambasadora Albanije “Svojim gestom pokazujete političku svest civilnom društvu i svim nacionalnim manjinama koje žive na teritoriji Srbije da patnja pod diktaturom i diskriminacija koju trpe od autoritarnih režima nisu iskrivile dušu Albanca”.

Odbornička većina , koju čine u Bujanovcu samo albanske stranke , je većinom ,ali ne i svim glasovima, dala saglasnost izgradnji stambene zgrade u koju će biti smešteni interno raseljeni i socijlni slučajevi.

Ova zgrada će biti pravljena u nekadašnjem nasleju Salvatore u kome su bili smeršteni raseljeni Romi sa Kosova i Metohije.

Ovoj odluci su se oštro usprotivili odbornici Alternative za promene.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare