Ambasade SAD povodom službenog početka izborne kampanje

PRIŠTINA

Pošto sezona kampanje počinje danas, Ambasada SAD ponovo poziva sve političke kandidate da se založe za slobodne, krediblne i mirne izbore.

“Na ovim izborima, mi ćemo pomoći Kosovu u ispunjavanju evropskih standarda raspoređivanjem izborno-posmatračkih timova u celoj zemlji na dan izbora.

Nažalost, već ima verodostojnih navoda o zastrašivanju u vezi izbora. Na više mesta na Kosovu, politički kandidati, novinari, i njihove porodice su takođe dobili pretnje. Najoštrije osuđujemo svakog ko pokušava da utiče na izborni proces ili na izbor glasača putem ovih mehanizama. Očekujemo od svih građana, uključujući i one koji teže da budu budući lideri Kosova, da javno govore protiv ove vrste ponašanja, i podržavamo napore radne grupe za izbore i Kosovske policije da istraži takve slučajeve.

Građani zaslužuju otvoreni i transparentni izborni proces gde svi kandidati imaju pravo da ih građani čuju, članovi medija imaju parvo da dele informacije o izboru bez zastrašivanja ili nasilja, i svi glasači imaju pravo da sami odluče bez ikakovog pritiska iz vani. Ambasada se nada da će se kandidati držati ovih standarda tokom sezone kampanje, i da će birači ostvariti svoje pravo glasa, i mudro odabrati one kandidate koji će najbolje zastupati interese građana i države koja teži da nastavi putem evro-atlantskih integracija”, saopštila je ambasada SAD u Prištini..

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare