Ambasada SAD počinje sa procesuiranjem zahteva za vizu raznovrsnosti za državljane Kosova

PRIŠTINA

Ambasada SAD u Prištini sa zadovoljstvom objavljuje da će od oktobra 2017. početi sa procesuiranjem zahteva za vizu raznovrsnosti (DV) za stanovnike Kosova za program 2018. U prethodnim godinama, DV aplikacije je procesuirala Ambasada SAD u Skoplju, Makedoniji, navodi se u saopštenju dostavljenom JUGpressu.

” Pošto Ambasada SAD u Prištini nastoji da pruža visok nivo usluga Kosovarima koji su podnosioci zahteva za vize i prepoznaje poteškoće u odlasku do Skoplja, odlučila je da proširi vizne usluge koje se nude u Prištini.

Programom “Useljeničke vize za raznovrsnost “ (DV program) godišnje je dostuno do 50,000 useljeničkih viza koje se izvlače slučajnim izborom  medju svim prijavljenim kandidatima  koji su iz zemalja sa niskom stopom imigracije u Sjedinjenim Američkim Državama.

Lica koja su se prethodno prijavila za program 2018 su obaveštena putem internet stranice – Electronic Diversity Visa (E-DV) o tome da li su izabrana za dalje procesuiranje u programu ueseljeničke vize za raznovrsnost (DV).  Svi ovi podnosioci zahteva će zatim biti intervjuisani od strane službenika konzulata i imaće priliku da dokažu da ispunjavaju uslove za dobijanje vize. U većini slučajeva, odobrene vize se mogu preuzeti u Ambasadi dva radna dana nakon intrevjua.

Onlajn registracija za program 2019 počinje u utorak, 3.oktobra, 2017.  u podne,  i završava se u utorak, 7.novembra, 2017. u podne, istočno standardno vreme (EST).

Zaintresovani podnose svoje zahteve elektronskim putem,  preko internet stranice  Electronic Diversity Visa (E-DV) website na www.dvlottery.state.gov  u toku perioda za prijavljivanje. Prijave koje su podnete sa zakašnjenjem ili pismene prijave neće biti prihvaćene. Zakon dozvoljava samo jednu prijavu po osobi ili za svaku osobu tokom svakog perioda za prijavljivanje.

Prijavljivanje za DV program je besplatno. Podnosioci zahteva se snažno ohrabruju da sami popune formular za prijavu, bez pomoći  konsultanta za vize, agenta za vize ili drugih osoba koje nude pomoć. Podnosioci zahteva moraju zadržati potvrdnu stranicu  i jedinstven konfirmacioni broj koji će dobiti nakon podnošenja svojih prijava. Početkom maja 2018, podnosioci zahteva mogu koristii ovaj broj kako bi proverili njihov status na internet stranici E-DV.

Ambasada SAD u Prištini će nastojati da pruža dodatne vizne usluge tokom naredne godine. Molim vas pratite Ambasadu preko Fejsbuka za sve novosti. Pitanja možete poslati na PristinaVisas@state.gov.

VAŽNE NAPOMENE

·         Podsnosioci zahteva moraju doći ne ranije od 15 minuta pre početka zakazanog intrevjua. Velike tašne, laptopi ili oružje su zabranjeni u Ambasadi. Da bi olakšali bezbednosnu proveru,  podnosioci zahteva bi trebalo da razmisle  o tome da ostave elektronske uređaje kod kuće.

·         Pazite se prevare!  Ambasada ne obaveštava podnosioce zahteva za DV vize putem mejla da su “dobitnici vizne lutrije”. Jednini način na koji podnosioci zahteva mogu saznati da li su izabrani jeste proverom njihovog statusa na internet stranici E-DV. Za više informacija molim vas posetite sledeći link:  https://travel.state.gov/content/visas/en/general/fraud.html

·         Više informacija o procesu vize za raznovrnost možete pronaći ne sledećoj  internet stranici ambasade: https://xk.usembassy.gov/visas/diversity-visa/ , navodi se u saopštenju iz ambasade SAD u Prištini.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare