Ambasada SAD o slučaju Dečani: Ignorišite glasine, sačekajte činjenice


PRIŠTINA

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Prištini apelovala je 15. jula na građane i novinare na Kosovu da u vezi masovnog trovanja vodom u opštini Dečani, “ignorišu glasine” i sačekaju činjenice.

“Naše misli su sa onima koji pate od zdravstvene opasnosti u Dečanu. Iako će se obaviti više testova, Ministarstvo zdravlja veruje da su bakterije mogući uzrok simptoma. Novinari, građani ignorišite glasine. Sačekajte činjenice”, stoji u saopštenju ambasade, objavljenom na zvaničnoj Fejsbuk stranici.https://www.facebook.com/plugins/post.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fkosovo.usembassy%2Fposts%2F6560306253995474&show_text=true&width=500


Prethodno su pojedini prištinski mediji objavili da je jedan od stanovnika Dečana video “dvojicu sumnjivih Srba” neposredno uoči masovnog trovanja vodom žitelja te opštine.

Glavni tužilac Osnovnog tužilaštva u Peći Agim Kurmehaj izjavio je danas da je od Policije Kosova zatražio informacije o dvojici Srba koji su tokom prošlog meseca posetili tu opštinu.

„Mi ćemo onda preduzeti neophodne mere u tom pravcu. Obavestićemo vas o ovom pitanju na vreme”, naveo je Kurmehaj.

Dodao je da je odmah po saznanju o masovnom trovanju, angažovao dvojicu tužilaca koji se po njegovim rečima, intenzivno bave tim slučajem.

Komentarišući navode prištinskih medija, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je ranije danas da su dve osobe u vozilu novosadskih tablica posetile opštinu Dečani, ali da nisu bili ni 500 metara blizu izvorišta vode.

Nacionalni institut za javno zdravlje Kosova saopštio je ranije danas da su nakon izvršene analize identifikovane “neke bakterije” koje mogu dati indikaciju za zagađenje vode za piće.

Na osnovu zvaničnih podataka od subote, 10. jula, je u Centru porodične medicine u Dečanima pomoć potražilo preko 1.500 osoba, od kojih na stotine njih ima iste simptome trovanja.

Nekoliko ministara u Vladi Kosova al ii predsednica Vjosa Osmani su zatražili hitnu istragu u vezi trovanja građana iz opštine Dečani.

Izvor: Radio Slobodna Evropa

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare