“Alisa u zemlji čuda” na Četrdeset osmim susretima profesionalnih pozorišta lutaka Srbije

NIŠ

Ansambl Pozorišta lutaka Niš sutra putuje u Zrenjanin, gde sa predstavom „Alisa u zemlji čuda“ učestvuje na Četrdeset osmim susretima profesionalnih pozorišta lutaka Srbije.

Reč je najznačajnijem nacionalnom lutkarskom festivalu, koji organizuje UNIMA centar Srbije. U Srbiji postoji sedam profesionalnih pozorišta sa lutkarskom scenom, a domaćin je počev od 1962. godine svaki put drugo pozorište. Domaćin ovogodišnjih Susreta je Narodno pozorište “Toša Jovanović” iz Zrenjanina. Susreti se održavaju se od 11. do 14. marta.

Po rečima Igora Bojovića, predsednika UNIMA centra Srbije, reč je o “jedinom esnafskom festivalu u Srbiji, koji je zborište lutkarske umetnosti i svih profesionlaca koji se bave ovom vrstom umetnosti u našoj zemlji. Nastao je kao potreba da se kroz stalni festival podstiče i unapređuje lutkarstvo u Srbiji, a prerastao je u neprekidni podsticaj savremenog domaćeg lutakrskog stvaralaštva i vrhunskog izvođačkog kavliteta.”

U takmičarskom delu programa učestvuju profesionalna pozorišta lutaka iz Subotice, Novog Sada, Beograda, Zrenjanina, Niša i Kragujevca.

Pozorište lutaka je sa predstavom “Alisa u zemlji čuda” do sada učestvovalo na pet nacionalnih i internacionalnih festivala, na kojima joj je dodeljeno pet nagrada stručnih žirija i jedna nagrada dečjeg žirija.

Predstavu je režirao Zoran Lozančić, a uloge tumače: Mirjana Đorđević, Svetlana Mihajlović, Slobodan Miljković, Biljana Radenković, Dejan Gocić i Toma Bibić.

Pozorište lutaka Niš nastupa poslednjeg festivalskog dana, u sredu, 14. marta u 10. 00 sati u zrenjaninskom Narodnom pozorištu “Toša Jovanović”

Ostavite komentar

avatar
  Prati  
Obavesti me o