Aleksandra i Veljko i njihov robot budućnosti

NIŠ

Aleksandra i Veljko Aleksić, učenici Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ u Nišu osvojili su, treći put za redom, prvo mesto na državnom takmičenju iz robotike koje je juče održano na Institutu za fiziku u Kragujevcu. Ovog puta su se predstavili žiriju na takmičenju svojim projektom Ava Roverom V1, a zajedno sa njima takmičenju je prisustvovao i njihov profesor i mentor Predrag Šubarević.

 „Konkurencija je bila izuzetno jaka i dovoljno je samo da napomenem da su nas na zakmičenju sačekale čak tri ekipe sa robotima i jednim CNC što, moram to da priznam, nismo ni sestra ni ja očekivali. I pored toga uspeli smo da opravdamo poverenje a osvajanjem prvog mesta naš trud i rad su u potpunosti isplatili“, kaže Veljko Aleksić.

     Niški srednjoškolci, sestra i brat, Aleksandra i Viljko,  su se predstavili samohodnim višenamenskim robotom.

     „U pitanju je robot koji može biti upotrebljen u bilo kojoj industriji. Na sebi poseduje HD IP kameru preko koje može da se preti njegovo kretanje  i rad. Trenutna njegova nemena je dekontaminacija terena i objekata u Kovid situaciji“, objašnjava Veljko Aleksić.

    Pored UV lampi , njihov robot na sebi sadrži  i mlaznicu sa raspršivačem koja prska dezinfekciono sredstvo iz rezervoara koji rover na sebi poseduje.

    „Dodatna funkcija mu je primena u protivterorističkim  dejstvima za izviđanje, proveru terena  na mine i bojne otrove ali može da se koristi i za pregled vozila ukoliko se posumnja da u njima ima eksploziva. Senzor koji rover ima može da detektuje metan, propan, butan, heksan, ugljen monoksid i ostale bojne otrove od kojih većina nemaju ni ukus ni miris“, dodaje Veljko Aleksić.

    Pored svega ovoga, nosivost rovera je 80 kilograma tako da u industriji može da služi i kao transportni manipulator.

             „Svaka njegova funkcija je pogramibilna  i kontroliše se android aplikacijom koju smo napravili“, zaključuje Veljko.

Prati
Obavesti me o
guest
0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare