ALEKSANDAR VULIN U VLASOTINCU

VLASOTINCE

 

Ministar  zaq rad i zapošljavanje Aleksandar Vulin rekao je danas u Vlasotincu

da je politika tog  ministarstva  da se vrši proces deinstitucializacije osoba sa mentalnim smetnjama  i pozvao poslodavce da konkurišu za podržku zapošljavanju osoba sa invaliditetom.

 

 

„ Gde god možemo i koliko god možemo da izdojimo ljude iz institucija i da im život učinimo lakšim i prirodnijim, da ih vratimo u njihovu prirodnu sredinu i, naravno, kao konačni cilj da ih vratimo njihovoj biološkoj porodici“, rekao je Vulin i dodao da je novoizgrađeni objekat za uslugu Stanovanje uz podršku koji je on danas otvorio a podignut je  u okviru projekta „Uspostavljanje i razvoj usluge podrške za samostalan život osoba sa mentalnim i intelektualnim poteškoćama u opštinama Vlasotince i Crna Trava“  „dobra put“  i način da se ljudima pomogne.

 

„ Ono što je želja ministarstva jeste da se ovakve usluge vrše u čitavoj Republici Srbiji, da ovakve usluge postanu deo svakodnevnog života svake lokalne samouprave. Ne postoji lokalna samouprava u kojoj nemate osobe koje bi mogle da koriste stanovanje uz podršku, ali na žalost postoje lokalne samouprave u kojima ovakvih usluga jednostavno nema“, rekao je Vulin .

On je istakao da je „uzrok nedostatak novca” ali da su „ ponekad“  uztok  i predrasuda, a ponekad i nedostatak interesovanja.

“Protiv nedostatka novca ćemo se boriti kao što se borimo i ovde, a potrebno nam je čitavo društvo da se borimo protiv predrasuda, protiv svesne getoizacije osoba sa mentalnim poteškoćama, osoba sa invaliditetom i svih onih koji su socijalno ugrožene kategorije” rekao ej Vulin koji smatra da je “to  zadatak jednog društva” koje se , dodao je “ne meri  koliko je uspešno po tome kako se odnosi prema svojim najbogatijim i najzdravijim” već se njegov kvalitet meri  po tome kako ono odnosi prema svojim najsiromašnijim i najbolesnijim, najranjivijim i najslabijim.

On je ocenio da je “opština Vlasotince pokazala da vodi računa o svojim najranjivijim i najslabijim” I da je to “karakteristika jhedne dobre opštine”

 

Vlasotince Vulin 3 Vlasotince Vulin 1 Vlasotince Vulin 2

Na pitanje JUGpressa  šta će se dešavati sa osobama koje nisu u stanju da samostalno brinu o sebi niti to mogu njihove porodice a u kontekstu ideje o deinstitucionalizaciji osoba sa  mentalnim invaliditetom , Vulin je rekoa da institucije za smeštaj neće biti ukinute.

“MI se nadamo da ćemo moći da smanjimo njihove kapacitete”

“Za  sve one koji mogu da stanuju uz podršku da to upravo i učine. Postoje, naravno, određeni oblici bolesti, invaliditeta, menatlnih izazova s kojima jedostavno porodica nije u stanju da se nosi. To se naravno razume, ali gde god možemo da izdvojimo čoveka iz institucije mi ćemo to uraditi”, rekao je Vulin.

 

Na naše pitanje šta se dešava sa radionicama u kojima su  radile soobe sa invaliditetom a koje uglavnom propadaju , poput one u Leskovcu, Vulin je odgovorio  da se te radionice popularno zovu “desovi” I da  Republika Srbija prema tim zaštitnim radionicama svoja davanja redovno izmiruje.

“Nedavno smo imali i veliki konkurs za repromaterijal i odgovarajuće troškove, sva preduzeća su nam se javila i sva su dobila otprilike koliko su i tražila”, rekao je Vulin.

On je dodao da postoji 46 takvih preduzeća u državnom i u privatnom vlasništvu.

 

“Ja pozivam poslodavce da pogledaju šta mi sve nudimo za zapošljavanje osoba sa invaliditetom i koliko malo se koristi ta mera. Ove godine država je izdvojila 500 miliona dinara preko Nacionalne službe za zapošljavanje za podsticaj zapošljavanja osoba sa invaliditetom i nismo potrošili ta sredstva”, rekao je Vulin I objansio da “ još uvek ne postoji dovoljan broj poslodavaca koji se javljaju i obraćaju za ovu meru”.

“Veoma veliki broj poslodavaca češće se odluči za to da plati penale nego da zaposli osobu sa invaliditetom. Ako je problem u obrazovanju osobe ili da se prilagodi njeno radno mesto to država može da uradi i država to i radi. Ali, ako je problem u predrasudama, da vi nećete da vidite osobu sa invaliditetom na određenom radnom mestu i spremni ste da platite kaznu za to samo da ne bude sa vama, e onda je to nešto protiv čega mora da se bori čitavo društvo”, rekao je Vulin.

 

On je danas obišao I novu zgradu Centra za socijalni rad za opštine Vlasotince i Crna Trava   , radi se o objektu starog Internata, koji je, uz podršku Kraljevine Norveške, lokalne samouprave i Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja adaptiran za potrebe Centra za socijalni rad i usluga socijalne zaštite za decu i mlade sa smetnjama u razvoju, kao što su devni boravak i

pomoć u kući

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare