Albanski poslanici sa Vučićem

BEOGRAD

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas sa predstavnicima izborne liste „Albanska demokratska alternativa – Ujedinjena dolina“, saopštila je Služba predsednika Republike za saradnju sa medijima.

„Predsednik je saslušao njihove predloge, zahteve i potrebe“, saopšteno je 14. jula u Beogradu.

Konsultacije za formiranje Vlade Srbije počele su u utorak nešto posle 10 sati u Predsedništvu u Beogradu razgovorom Vučića sa Šaipom Kamberijem, liderom liste “Albanska demokratske alternative – Ujedinjena dolina”.

Kamberi je rekao posle razgovora da su predstavnici ove albanske liste Vučiću predali zahteve koje su godinama iznosili pred vladama Srbije.

“Posebno se radi o integraciji Albanaca u institucije sistema, državne institucije, problemima koji postoje u obrazovanju sa udžbenicima i nepriznavanjem diploma sa Kosova. Zatražili smo da po tom pitanju država nešto preduzme”, izjavio je Kamberi.

On je naveo da je zatražena pomoć države za ekonomski nerazvijene opštine u kojima žive Albanci i dodao da će po dobijanju odgovora na sve zahtve razmotriti ponudu da budu deo nove Vlade Srbije.

“Pozitivan primer je to što je nedavno po Vučićevom nalogu u Bujanovcu i Preševu zaposleno 11 lekara Albanaca. Nadam se da će biti dobre nove političke volje u Beogradu da se sa albanskim predstavnicima razgovara u nivou rešavanja životnih problema”, rekao je Kamberi.

On je naveo da su Albanci spremni da razgovaraju i sa budućim mandatarem i predsednikom srpske Vlade i zaključio da bi nacionalni sastav institucija u opštinama trebalo da odgovara strukturi stanovništva koje u njima živi.

Kako se navodi u saopštenju Službe predsednika Republike za saradnju sa medijima, predstavnici albanskih partija govorili su o nameri da se Albanci što više integrišu u institucije države Srbije i neophodnosti ekonomskog napretka, kako juga Srbije tako i cele države.

„Vučić je sa pažnjom saslušao njihove primedbe na funkcionisanje države i istakao da smo spremni da na različite načine pomognemo razvoju juga Srbije“, dodaje se u saopštenju.

Predsednik je informisao javnost da će predstavnike albanskih partija u narednih 14 dana obavestiti o daljem toku formiranja Vlade Srbije.

Kako su javile novinske agencije, nakon izjava posle ovog sastanka predsednik Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu Simo Spasić uzvikivao je “Tači, Haradinaj, Ljimaj, Veselji, zločinci!”

Albanski poslanik je i u prošlom sazivu Skupštine Srbije podržavao Vladu Srbije .

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare