Albanski političari nisu uspelio da se dogovore, Nacionalni savet pod privremenim merama

BUJANOVAC-PREŠEVO

Albanski političari iz Bujanovca i Preševa nisu uspeli da se dogovore oko toga ko će biti predsednik Nacionalnog saveta Albanaca.

Noćas u ponoć je istekao zakonski rok za izbor pa će , zbog toga, Nacionalni savet Albanaca biti pod privremenim merama, kako to zakon nalaže.

Nemogućnost dogovora izmedju Partije demokratskog delovanja (PDD), čiji je kandidat dosadašnji predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafa koji je osvojio najviše glasova u tri opštine , i Pokreta za demokratski progres (PDP) čiji je kandidat Nezad Lutfiu osvojio najviše glasova u Bujanovcu , proizvelo je ovu situaciju. .

Na dogovor lokalne političke lidere nije uspeo da natera ni predsednik Kosova Albin Kurti na sastanku koji je juče u podne održan kod njega.

Kako Regionalna informativna agencija JUGpress saznaje na sastanku kod Kurtija Ragmi Mustafa je predložio podelu mandata na po dve godine između njega i Lutfiua ali lider PDP Šćiprim Musliu nije hteo to da prihvati.

Odbijanje dogovora izazvalo je i vrlo oštru reakcuiju Kurtija , i poneku psovku, tvrde naši izvori.

Tom sastanku jedino nije prisustvovao predsednik Alternative za promene , koji je i predsednik opštine Preševo , Šćiprim Arifi.
Kandidat ove stranke na izborima za Nacionalni savet Albanaca bio je Levent Ćazimi, sin poginulog komandanta Oslobodilačke vojske Bujanovca, Preševa i Medveđe Ridvana Ćazimija zvanog Komandant Leši.

Dobri poznavaoci prilika u Bujanovcu i Prepevu smatraju da je konačnu tačku na bilo kakva dogovor stavio način podele novca iz pomoći Vlade Kosova, radi se o milion evra. a za koji lideri drugih stranaka i nevladinog sektora optužuju Partiju za demokratsko delovanje (PDD) , njenog predsednika i poslanika Šaipa Kamberi i dosadašnjeg predsednika Nacionalnog saveta Albanaca Ragmija Mustafu.

Optužbe da su oni taj novac podelili stranačkim funkcionerima i aktivistima proteklih dana su javno objavljivali lideri drugih političkih stranaka koje deluju među Albancima.

Posle ovakvog ishoda i nepostizanja dogovora postavlja se pitanje šta će biti sa vladajućom koalicijom u Bujanovcu.

Proteklih dana su se čule i izjave da PDD navodno preti da će srušiti lokalnu vlast u Bujanovcu ako ne dobije mesto predsednika Nacionalnog saveta Albanaca.

Prati
Obavesti me o
guest

0 Komentara
Inline Feedbacks
Prikaži sve komentare